Top 5 fructe care te ajută să slăbeşti
Deşi toate fructele sunt sănătoase, unele dintre ele au aport caloric mai ridicat din cauza conţinutului mai ridicat de zahăr, numită şi fructoză, în timp ce altele au în compoziţia lor mai multă apă, putând fi consumate fără probleme de cei care doresc să scape de kilogramele în plus.
1) Portocalele
O portocală este gustarea ideală între mese deoarece te hidratează, iar acidul din sucul ei taie pofta de mâncare. În plus, îţi oferă întreaga doză zilnică de vitamina C, precum şi antioxidanţi, care-ţi protejează celulele de efectul nociv al radicalilor liberi. Un singur fruct are în jur de 80 de calorii.
2) Ananasul
Consumat proaspăt ananasul este fructul-minune în dietele de slăbire, care ajută la eliminarea excesului de apă din organism. Pulpa de ananas conţine atât fibre solubile, cât şi suc bogat în vitaminele C, K şi B. Mulţumită conţinutului ridicat de fibre, ananasul este mai greu de digerat, ceea ce-ţi oferă o senzaţie de saţietate de lungă durată. În acelaşi timp, ţine sub control pofta de dulciuri sau de carbohidraţi. 2 felii de ananas au aproximativ 70 de calorii.
3) Merele
Deşi un măr are în jur de 80 de calorii, jumătatea dintre acestea sunt calorii negative. Caloriile negative sunt cele care stimulează organismul să aibă arderi mai intense, pentru ca în final numărul de calorii pierdute să fie mai mare decât numărul de calorii consumate. Sunt bogate în fibre şi facilitează eliminarea toxinelor din intestine.
Perele
Atunci când simţi nevoia să ronţăi ceva între mese, 2-3 felii de pară sunt alegerea ideală. În plus, perele au indice glicemic scăzut, iar din acest motiv zahărul din ele este absorbit mai lent de organism, aşadar nu vei mai pofti la fel de des la alte dulciuri sau la gustări nesănătoase cum sunt biscuiţii sau covrigeii. O pară de mărime medie are aproximativ 100 de calorii.
4) Căpşunile
Aromatele căpşuni sunt formate în proporţie de 70% din apă şi abundă în substanţe nutritive care revitalizează organismul. 150 de grame de căpşuni au doar 50 de calorii, dar şi multă vitamina C care intensifică metabolismul pentru a arde cât mai repede grăsimile.
Când este bine să mânânci fructe
Momentul de consum al fructelor depinde de tipurile de activitate. Pentru persoanele cu probleme de greutate un moment bun este între mese, când pot furniza o cantitate de energie nici prea mare, nici prea mică, fără a afecta major apetitul. A două variantă este consumul la mese, ca şi desert (de exemplu ca salată de fructe).
Fructele nu sunt indicate la prima oră, în special atunci când persoana urmează o activitate sportivă, în acest caz fiind mai potrivită o masă mai complexă. Şi ca o gustare, seara la culcare, fructele sunt potrivite. În procesul de slăbire nu este recomandat consumul fructelor cu o oră înainte de mese.
Plan de dietă
Luni
Mic-dejun 1 ou fiert, 1 felie de brânză degresată, 1 felie pâine integral, 1 portocală
Gustare
1 măr
Prânz
Salată de crudităţi cu 1 lingură ulei de măsline
Piept de pui la grătar
Gustare
2 biscuiţi din ovăz
Cină
100 g căpşuni
100 g brânză degresată
Marţi
Mic dejun
50 g fulgi de ovăz cu iaurt degresat
3 felii ananas
Gustare 1 măr
Prânz
1 bol ciorbă de legume
Gustare
300 g căpşuni
Cină
peşte la cuptor cu sos de roşii
Miercuri
Mic dejun
1 roşie, 1 castravete mic, 100 g brânză degresată, 1 felie pâine integral
½ grepfrut
Gustare
1 mână nuci sau migdale crude
Prânz
Orez cu legume fierte la aburi
Gustare
2 mere
Cină
1 salată de fructe: căpşuni, mere, portocale, ananas
Joi
Mic Dejun
5 biscuiţi dietetici, 1 iaurt degresat, 2 mere
Gustare
3 morcovi
Prânz
Salată de ton cu legume
Gustare
200 g căpşuni
Cină
Pulpe de pui la grătar cu salată de varză
Vineri
Mic Dejun
Cereale integrale cu iaurt, 3 felii ananas
Gustare
3 pătrăţele ciocolată neagră
Prânz
Ciorbă de perişoare de pui
Gustare
1 mână fructe deshidratate
Cină
Peşte la grătar cu salată de crudităţi
Dr. Adrian Copcea, medic specialist nutriţie
Modul în care sunt consumate fructele este important, efectele fiind diferite la consumul de fructe proaspete, uscate, freshuri, compoturi. Fructele uscate sunt foarte dense din punct de vedere al caloriilor, la compoturi contează aporturile de zahăr aduse şi în timp ce la freshuri este important tipul de fructe introduse.
Freshurile din fructe pot pune probleme în cursul procesului de slăbire dacă meniul nu este adaptat la acest aport mare şi concentrat de calorii, şi de aceea majoritatea specialiştilor recomandă mai degrabă evitarea freshurilor în programele de slăbit, mai ales dacă ele nu sunt bine calculate şi legate de o activitate fizică.