Slăbeşte sănătos cu crudităţi!

1 2 jpg jpeg

Este recomandat să mănânci 5 porţii de legume în fiecare zi, deoarece acestea conţin antioxidanţi, vitamine şi minerale, precum şi fibre care stimulează digestia. În funcţie de cât de strictă este dieta, ea poate fi ţinută 2-4 săptămâni şi se pot pierde 5 kg. În plus, legume ajută la detoxificarea organismului.

Legumele verzi, ideale în salate

Castraveţii, ardeii şi dovleceii sunt legumele care nu trebuuie să lipsească din alimentaţia celor care doresc să slăbească. Au puţine calorii, dar sunt bogate în fibre care-ţi oferă o senzaţie de saţietate de lungă durată. La fel de recomandaţi sunt şi morcovii, 100 g având doar 41 de calorii. Pe lista alimentelor cu un conţinut energetic scăzut se află şi varza, cu 21 de calorii la 100 g.

Alimente de evitat

În timpul dietei renunţă la alimentele cu un conţinut glicemic ridicat. În această categorie intră şi unele legume, cum sunt cartofii şi porumbul. De asemenea, evită orezul, pastele făinoase, produsele de panificaţie din făină albă şi produsele lactate integrale sau cele cu multe grăsimi, un exemplu fiind caşcavalul. Un aliment cu un conţinut ridicat de calorii este uleiul, indiferent dacă este de măsline sau de floarea-soarelui. 1 lingură de ulei de măsline are în jur 130 de calorii, în timp de una de ulei de floarea-soarelui conţine aproximativ 150 de calorii.

Info

În loc de ulei, poţi folosi la salate zeamă de lămâie, zeamă de portocală, oţet, dar şi condimente, după gust: oregano, pătrunjel, mărar, busuioc sau chimen.

Citeşte şi: Dieta de 13 zile pentru schimbarea metabolismului

Exemplu de meniu

Ziua 1

Mic dejun:1 felie pâine integrală prăjită, 2 felii brânză degresată, 1 roşie, 1 castravete, 1 ceaşcă cafea neîndulcită

Gustare: 5-6 migdale crude

Prânz: 1 salată de crudităţi cu ton în suc propriu

Gustare: 2-3 pătrăţele de ciocolată neagră

Cină: 1 salată de varză cu zeamă de lămâie

Ziua 2

Mic dejun: 1 ou fiert, 1 ardei, 1 felie de pâine integrală prăjită,1 ceaşcă cafea neîndulcită

Gustare: 2 morcovi

Prânz: 150 g piept de pui pe grătar, 1 salată de roşii cu castraveţi, fără ulei

Gustare: 1 iaurt mic, degresat

Cină: 1 bol ciorbă de legume, fără paste făinoase

Ziua 3

Mic dejun: 1 bol fulgi de ovăz cu lapte sau iaurt degresat, 1 ceaşcă cafea fără zahăr

Gustare: 2-3 felii de sfeclă roşie

Prânz: 200 g salată grecească, fără ulei

Gustare: ½ ardei roşu cu 75 g brânză degresată de vaci

Cină: salată verde cu roşii şi castraveţi

Ziua 4

Mic dejun: 2 felii pâine integrală prăjită, 50 g brânză degresată, 1 ardei, 1 castravete, 1 ceaşcă cafea neîndulcită

Gustare: 2-3 pătrăţele ciocolată neagră

Prânz: 300 g peşte pe grătar sau la cuptor, 1 salată verde cu ceapă verde, castraveţi şi roşie, fără ulei

Gustare: 2 morcovi

Cină: 1 bol ciorbă de legume, fără paste făinoase

Ziua 5

Mic dejun: 1 salată de morcovi cu salată verde, castravete, şuncă de pui şi zeamă de lămâie, 1 felie pâine integrală prăjită, 1 ceaşcă cafea neîndulcită

Gustare: 5-6 migdale crude

Prânz: 1 pulpă de pui pe grătar sau la cuptor, salată de varză

Gustare:1 iaurt

Cină: 1 conservă mică de ton în suc propriu, 1 roşie, 2 linguri zeamă de lămâie

Ziua 6

Mic dejun: 1 bol de fulgi de ovăz cu iaurt sau lapte degresat, 1 ceaşcă cafea neîndulcită

Gustare: 2 morcovi

Prânz:1 salată bulgărească, fără ulei

Gustare: 6-7 mieji de nucă

Cină: salată de sfeclă roşie cu pătrunjel şi zeamă de lămâie

Ziua 7

Mic dejun: 2 ouă fierte, 1 felie de pâine prăjită integrală, 2 felii brânză degresată, 1 castravete, 1 ceaşcă de cafea neîndulcită

Gustare: 1 iaurt mic degresat

Prânz: 300 g peşte pe grătar, salată de crudităţi, fără ulei

Gustare: 2 morcovi

Cină: salată grecească, fără ulei

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Doru Negru, medic primar diabet, boli de metabolism şi nutritive, Spitalul Sanador, Bucureşti

Salata nu este un fel de mâncare, este un adaos de fibre, vitamine şi minerale, în care se regăsesc şi glucide, proteine şi lipide. Dacă adăugăm în salatele de crudităţi şi bucăţele de brânză, şuncă slabă sau carne poate fi un fel de mâncare. Consumând crudităţi, avem mai multă energie şi ne întărim sistemul imunitar, scădem riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare şi a cancerului.