Sfatul nutriţionistului: cele mai bune trucuri pentru a pierde în greutate
• Alternativele sănătoase la curele de slăbire o reprezintă măsurile eficiente pe termen mediu şi lung legate de alimentaţie, mişcare şi starea psihică.
• Dacă dorim să slăbim, varianta cea mai proastă o reprezintă înfometările şi curele extreme („mănânc doar carne şi lactate slabe“).
• În schimb, varianta bună o reprezintă o combinaţie de mişcare, regim alimentar echilibrat şi potrivit ca şi cantităţi cu scopul dorit şi o bună stare psihică.
• Din punct de vedere alimentar, cele mai eficiente sunt regimurile în care se includ multe legume, supe şi lactate slabe, împreună cu ouă, carne, peşte, mazăre, fasole şi cantităţi moderate de fructe, orez, pâine, mămăligă, paste făinoase, cartofi.
• Deserturile şi grăsimile adăugate trebuie bine alese şi consumate în cantităţi moderate (de exemplu, ciocolata, uleiul de măsline, migdalele şi celelalte oleaginoase).
• Lichidele sunt un mare ajutor (apa, ceaiurile cu îndulcitori sau neîndulcite, supele), dar şi o capcană atunci când se doreşte slăbitul (atât sucurile cu zahăr - care nu au niciun motiv să facă parte din alimentaţia noastră, cât şi alte băuturi precum sucurile naturale sau ice-tea-urile cu zahăr). Alcoolul poate fi, de asemenea, un inamic al slăbitului, fiind o sursă consistentă de calorii.
• Reperele majore pentru slăbirea sănătoasă sunt, din punctul meu de vedere: o bună stare psihică, o activitate fizică regulată şi eficientă - ideal în aer liber - şi o alimentaţie ordonată, diversă, în care să abunde legumele şi supele, să existe un aport suficient de proteine de calitate (din peşte, ouă, iaurturi simple, brânză şi diferite tipuri de carne), iar sursele de zaharuri să existe în alimentaţie în cantităţi moderate, adaptate fiecăruia (garniturile, fructele, deserturile).
• Eu, personal, am observat cele mai bune rezultate la pacienţii care sunt motivaţi, care merg mult pe jos sau fac regulat o activitate fizică (de exemplu, bicicletă sau dansuri) şi care mănâncă ordonat, divers, şi au multe legume în meniu.
• Nu în ultimul rând, vizita la nutriţionist şi auto-monitorizarea (jurnalul alimentar) sunt instrumente foarte eficiente în procesul de slăbire, mult mai sănătoase decât dietele, care fac mai mult rău decât bine, pe termen lung, atât în termeni de greutate, cât şi prin impactul psihic negativ al reîngrăşării după dietă, care are loc cu atât mai rapid cu cât dieta a fost mai proastă. Ce include o dietă sănătoasă DIMINEAŢA: - o cană cu lapte semidegresat, 1 felie de pâine de secară + 1 felie de şuncă slabă (de curcan) sau - 30 g brânză slabă de vacă sau de capră ori un 1 fiert, moale GUSTARE ORA 10.00: - 1 fruct sau 1 iaurt mic semidegresat PRÂNZ: - 1 bol cu supă de legume, 100 g de carne slabă de pasăre sau de vită ori peşte (la cuptor sau la grătar) + 150 g de legume preparate la abur sau pe grătar GUSTARE ORA 16.00: - 1 fruct CINĂ (nu mai târziu de ora 19.00): - 100 g de brânză + 200 g de salată (verde, andive, roşii, castraveţi, varză etc.) cu sare, zeamă de lămâie şi iaurt în loc de ulei Produsele light... îngraşă Promovate ca un aliat în curele de slăbire, produsele light au un conţinut mai mic de calorii (cu până la 30%) şi de grăsimi (cu 50%). Produsele light nu sunt mai dietetice, nici mai sănătoase şi nici nu te ajută să slăbeşti. Mai mult, sunt chiar mai periculoase decât alimentele obişnuite.
Îndulcitorii pe care îi conţin produsele light (aspartam, zaharină) păcălesc creierul, care aşteaptă caloriile după consumul lor. Şi cum acestea nu vin, metabolismul se modifică, reţinându-se mai multe calorii din celelalte alimente. Şi astfel ne îngrăşăm mai uşor.
Ţi-ai propus să slăbeşti repede, într-un timp cât mai scurt? Mai bine renunţi la această idee! Scăderile spectaculoase de greutate produc dezechilibre în corp, ducând la pierderea de minerale şi electroliţi. De asemenea, slăbirea bruscă (apărută mai ales în urma dietelor restrictive sau a înfometării) este urmată, în cele mai multe cazuri, de creşterea senzaţiei de foame şi de îngrăşare, aşa-zisul efect yo-yo.
Corpul resimte privarea de hrană ca pe o agresiune, de aceea, recuperarea greutăţii după cura drastică este normală. Pentru a preveni efectul yo-yo, evită curele prea severe, cum este cea cu supă de varză, de pildă. Alege o dietă echilibrată, care să cuprindă toate grupele de substanţe nutritive de care corpul are nevoie.