Secretele dietei care poate creşte speranţa de viaţă

1 2 jpg jpeg

O viaţă mai lungă

Sunt binecunoscute avantajele acestui regim alimentar, însă o echipă de cercetători suedezi a vrut să cuantifice impactul său în privinţa numărului anilor de viaţă câştigaţi. Cercetătorii au analizat datele privitoare la circa 70.000 de bărbaţi şi femei, observaţi timp de aproximativ 15 ani. Participanţii au răspuns periodic la un chestionar foarte vast despre modul lor de viaţă, circa o sută de puncte fiind consacrate alimentaţiei. Respectarea principiilor regimului mediteranean a fost apreciată cu un scor de la 0 (adoptare zero) la 8 (adoptare completă), în funcţie de obiceiurile de consum de fructe şi legume, leguminoase şi oleaginoase, cereale, produse lactate, carne roşie, ulei de măsline sau de rapiţă, alcool, etc. „Fiecare creştere cu un punct a scorului se asociază cu trei luni suplimentare de viaţă, cu un total de doi ani între extreme. Mortalitatea cardiovasculară a fost mai scăzută cu 41% la persoanele cu cel mai ridicat scor, iar cea din cauza cancerului cu 10%", afirmă dr Maryvonne Pierre-Nicolas, unul dintre cercetători, cittat de Agerpres. Conţinutul bogat în antioxidanţi şi proprietăţile antiinflamatorii ale regimului mediteranean reprezintă principalele mecanisme biologice pe care se sprijină aceste beneficii.

Împiedică degenerarea creierului

Un consum bogat în legume, fructe, peşte, ulei de măsline protejează celulele creierului pe măsură ce îmbătrânim, potrivit unui studiu american, realizat pe 674 de persoane cu o vârstă medie de 80 de ani. Cercetarea a sugerat că oamenii ar putea împiedica degenerarea creierului, pur şi simplu, urmând o dietă sănătoasă.

Dr. James Pickett, director de cercetare la Societatea Alzheimer, adaugă că „există foarte multe dovezi care arată că o alimentaţie sănătoasă, bogată în peşte, legume, leguminoase şi fructe cu coajă lemnoasă este bună pentru creier“. Dieta mediteraneană scade şi riscul apariţiei bolii Parkinson, susţin unele studii.

Scade riscul bolilor cardiovasculare

Persoanele care urmează această dietă au toate şansele să trăiască mai mult, căci un risc cu 20% mai mic de a face boli de inimă şi cancer. De asemenea, acest regim scade riscul de a dezvolta diabet zaharat tip II, cea mai des întâlnită formă a bolii. În prezent, peste 220 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de această afecţiune. Mai multe studii efectuate de-a lungul vremii au arătat că riscul de diabet a scăzut cu până la 50% în cazul persoanelor care au ţinut regimul.

Un alt beneficiu este dat de mâncărurile bogate în potasiu pe care le poţi consuma, ceea ce înseamnă că ajută la menţinerea sănătăţii oaselor, în special la femei, care sunt predispuse la osteoporoză. Ai cale liberă şi la alimente cu un conţinut ridicat de fier, precum spanacul, migdalele, lintea, astfel încât să nu te îmbolnăveşti de anemie. Această dietă este benefică şi pentru imunitate, potrivit cercetătorilor de la Spitalul Mount Sinai, din New York, SUA. Ei spun că dieta mediteraneeană conţine necesarul zilnic de vitamine, antioxidanţi şi de minerale.