Salate care te ajută să slăbeşti

Mai puţine calorii
Ca să te împrieteneşti mai bine cu cântarul şi să ai o siluetă de invidiat trebuie să consumi cât mai puţine calorii, iar salatele îţi pot fi de ajutor.
Pentru a scăpa de senzaţia de foame şi pentru a diminua aportul de calorii, cercetătorii americani de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor recomandă alimentele sărace în calorii, aşa cum sunt legumele, bogate în fibre: salatele cu frunze verzi cum este spanacul (o cană de spanac conţine 7 calorii şi 0,7 g fibre) sau salata verde (o cană de frunze de salată conţine 8 calorii şi 1 g de fibre). Alte legume crude, cum sunt morcovii, roşiile, germeni de diverse feluri, castraveţii, transformă salata într-una săţioasă şi săracă în calorii.
Un plus de proteine
Adaugă în salatele mâncate zilnic şi o sursă bună de proteine pentru a fi mai săţioasă şi pentru a nu ţi se mai face foame atât de repede. Alege o carne slabă, de preferat de peşte sau de pasăre (care are mai puţine calorii).
Poţi adăuga astfel macrou, piept de pui la grătar, sau, de ce nu, boabe de soia sau brânză săracă în grăsimi într-o salată în care ai legume. O altă variantă ar putea fi chiar o salată cu fructe cu un iaurt degresat.
Ai grijă la sosuri!
Sosurile pentru salată care conţin grăsimi înseamnă mai multe calorii şi nu te vor ajuta să pierzi în greutate. Ba din contră! Foloseşte o marinată din ulei şi puţin oţet şi, eventual, nişte frunze proaspete de busuioc. Fereşte-te de maioneză sau de salate cu ou, paste, ton din conservă cu ulei ori cartofi, pentru că ele sunt bogate în calorii.
O cană de salată de ton conţine 383 de calorii. Fă-ţi singură o salată cu iaurt degresat în loc de maioneză. Iar dacă vrei să prepari o salată cu ou, pune doar albuşul. Ingrediente precum muştarul, piperul, ţelina şi ardeiul gras adaugă savoare şi aromă salatelor tale sărace în calorii.
Pui cu verdeţuri
Carnea de pui fără pieliţe este un plus sănătos adus salatelor preparate de tine pentru că nu conţine grăsimi saturate care nu sunt sănătoase pentru organism.
Pune în bolul de salată mai multe verdeţuri, cum ar fi frunze de spanac sau de salată, care sunt sărace în calorii, dar bogate în substanţe nutritive, inclusiv vitamina A şi fier. Adaugă felii de pui, subţire tăiate, ceapă roşie tocată şi 1 linguriţă de ulei de măsline, pentru a obţine o salată săţioasă, dar şi „prietenă“ cu silueta.
Fereşte-te de...
...brânzeturi şi carne bogate în grăsimi, cum este brânza de oaie, kaizerul sau baconul. Ele nu sunt indicate pentru salatele recomandate în dietele de slăbit. Dacă mănânci salată de fructe, nu adăuga frişcă sau toppinguri, zahăr sau fulgi de nucă de cocos, deoarece conţin foarte multe calorii.
Este foarte posibil ca ele să aibă o cantitate mai mare de calorii decât întregul bol de fructe sau de legume. De exemplu, 3 căni de spanac conţin numai 20 de calorii şi mai puţin de 0,5 g de grăsimi, dar 2 linguri de sos pot avea 125 de calorii şi mai mult de 13 g de grăsimi. Atenţie! Dacă ai de gând să urmezi o dietă prelungită cu salate, cum ar fi pentru o lună, asigură-te că foloseşti toate grupele importante de alimente (carne, lactate, legume, fructe şi cereale) pentru a asigura organismului toate substanţele nutritive de care ai nevoie. Plan dietă cu salate 5 zile
Ziua 1
Mic dejun – ovăz cu iaurt şi fructe proaspete de sezon + o cafea sau ceai
Gustare – 1 portocală
Prânz – o supă fasole verde
Gustare - 1 iaurt
Cină – 1 salată de somon la grătar cu verdeţuri
Mic dejun – omletă de albuş cu ceapă, ardei, ciuperci + ceai
Gustare – struguri
Prânz – o salată de fasole verde cu sos de iaurt şi şuncă de curcan
Gustare – 1 pară
Cină – burgeri vegetali pe grătar
Mic dejun – cereale integrale cu afine şi lapte + ceai sau cafea
Gustare – fructe de sezon
Prânz – legume la grătar cu peşte
Gustare – 2 felii brânză slabă
Cină – salată de spanac cu morcovi, roşii şi oţet + 100 g orez brun
Mic dejun – căpşuni cu iaurt sau ricotta + 2 felii pâine de secară +cafea
Gustare – o supă de legume
Prânz – salată de morcovi cu ananas şi un sandviş cu pâine de secară şi ton cu iaurt sau maioneză slabă, ceapă, tije de ţelină
Gustare – cartofi copţi cu muştar ori iaurt
Cină – salată verde cu spanac, roşii, castravete şi orice alte legume cu sos de muştar
Mic dejun – ovăz cu iaurt, ceai sau cafea
Gustare – morcovi cu hummus
Prânz – supă cremă roşii şi o salată fasole verde cu praz şi lămâie şi puţin unt
Gustare – fructe de sezon
Cină – somon la grătar cu salată de castraveţi şi spanac
Cu această dietă poţi slăbi până la 3 kg într-o lună.