Mirosurile care te ajută să mănânci mai puţin
Dacă vrei să scapi de câteva kilograme în plus înainte de a ajunge pe litoral îţi recomadăm să acorzi o atenţie deosebită simţurilor tale. Da, exact ai citit bine.
Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Flavour, ai putea deveni ami suplu dacă te-ai lăsat ghidat de nasul tău.
Aromele puternice nu au doar rolul de a condimenta mâncare ci şi de a proteja corpul de surplusul de kilograme.
Usturoiul şi ceapa atrag apetitul
Atunci când mănânci în linişte, mesteci cu atenţie la finalul mesei vei observa că ai mâncat mai puţin deoarece creierul are nevoie de maximum 15 minute pentru a transmite semnalul că alimentele primite sunt suficiente pentru a-l hrăni.
Mirosul de ceapă şi de usturoi nu este pe placul tuturor, însă exact de ceea ce fugi, aia te atrage. Astfel că dacă simţi mirosul de ceapă deşi strâmbi iniţial din nas, acest miros îţi va accentua senzaţia de foame.
Când te aşezi la masă cel mai indicat ar fi ca mai întâi să adulmeci mâncare să aştepţi un pic şi apoi să te apuci să savurezi felul de mâncare comandat.
În felul acesta creierului i se va induce senzaţia de saţietate mai repede şi vei constata spre surprinderea ta că vei mânca mai puţin iar kilogramele se vor topi ca prin minune chiar sub ochii tăi.
Alan Hirsch este cel care a vorbit pentru prima dată despre acest efect şi chiar dacă este considerată a fi o metodă veche ce datează încă din 2004 aceasta are efect de fiecare dată, potrivit celor de la LiveScience.com
Află cum te poate ajuta usturoiul să îţi regenerezi ficatul AICI
Specialiştii olandezi susţin ca miresmele mai puternice ale unor mese bogate în grăsimi, proteine şi carbohidraţi ajută la instalarea mai rapidă a senzaţiei de saţietate, mai repede decât mesele la care se servesc alimente ce nu au un moros pregnant.
Creierul se lasă păcălit de simţuri
În cazul în care în farfuria ta se regăsesc mai multe bucate cu arome diferite, creierul este păcălit de mirosurile existente şi se va instala senzaţia de saţietate mult mai repede.
Comparând mâncarea solidă cu cea lichidă, cercetătorii olandezi au scos în evidenţă faptul cămâncarea solidă deşi nu este recomandată în diete ajută la apariţia senzaţiei de saţietate mult mai repede decât cea lichidă.
Mai ales dacă eşti obişnuit să serveşti la o masă două feluri de mâncare, primul fiind ciorbă. Cercetătorii din Olanda cred că dacă s-ar adăuga arome mai puternice în ciorbe, senzaţia de saţietate ar apărea la fel de repede ca atunci când avem în faţă o farfurie cu mâncare solidă.
Gustul este un mix între miros şi văz
Prima dată când te aşezi la masă se activează simţul vizual, practic de fiecare dată când iei masa se creionează o poveste care începe cu simţul olfactiv. Când eşti la restaurant şi te uiţi pe meniu alegi după ce vezi oferta specifică. În secunda în care te-ai hotărât şi ai plasat comanda, următorul simt care se activează este mirosul care transmite creierului informaţia că va urma să primească combustibil.
Atunci când mâncare este în faţa ta, gustul este influenţat de imaginea pe care creierul pe baza informaţiilor date de către tine le transpune în imagine şi de mirosul pe care acesta ţi-l oferă.
Odată ajunsă la papilele gustative începe transformarea, aşa că nu te grăbi niciodată să iei masa. Acordă-ţi timp suficient încât să savurezi fiecare îmbucătură şi să laşi simţurile să se bucure la maximum.