Îngraşă sau nu pâinea?
Cu toate că foarte multe persoane, în special femeile, refuză să consume pâine de teamă să nu se îngrăşa, nutrţioniştii atrag atenţia că nu putem şi nu trebuie să concepem viaţa de zi cu zi fără o bucată de pâine, pentru că organismul nostru funcţionează pe bază de glucoză, iar pâinea este cea mai banală şi mai accesibilă sursă de glucide.
"Şi creierul, şi muşchii consumă exclusiv glucoză, prin urmare, în alimentaţia noastră zilnică trebuie să existe produse care conţin glucide (carbohidraţi): pâine, cereale, mălai, paste făinoase, orez, cartofi, fasole, mazăre. Amidonul din aceste alimente este format din lanţuri lungi de glucoză care se absorb lent în sânge şi furnizează organismului 'combustibilul' de care are nevoie timp de două-trei ore după masă", potrivit medicului nutriţionist Mihaela Bilic.
De asemenea, pâinea conţine glucide complexe (amidon), proteine, vitamine din grupul B, minerale (fier, magneziu, calciu) şi fibre. Astfel, acest aliment de bază contribuie la echilibrul alimentar, favorizează buna funcţionare a sistemului digestiv, ameliorează metabolismul glucidelor şi lipidelor şi oferă protecţie împotriva cancerului.
În plus, pâinea nu doar că ţine de foame, dar o cantitate mică de pâine prezentă la fiecare masă ajută la slăbit.
"O banală felie de pâine are 80 de calorii, ceea ce, raportat la o raţie calorică obişnuită de 2.000 cal/zi, nu reprezintă un pericol. Glucidele sunt esenţiale supravieţuirii şi funcţionării optime a organismului uman, aşa că, indiferent de vârstă, greutate sau regimul alimentar, oferiţi-vă zilnic bucuria de a mânca o bucată de pâine. Fie că este albă, neagră, cu seminţe, cu tărâţe, cu ierburi aromate, cu ulei, cu lapte, alegeţi-o în funcţie de preferinţele voastre. Nimic nu poate fi mai gustos şi mai sănătos., conchide dr. Bilic.