Eşti fumător? Ai grijă la ce mănânci!

1 2 jpg jpeg

Pentru fumători, alimentaţia joacă un rol foarte important. Asta deoarece tutunul afectează în timp „depozitele” de vitamine şi de minerale, iar pierderile le putem contracara printr-o alimentaţie echilibrată, cu accent pe fructe şi pe legume. „Deşi consecinţele nutriţionale ale fumatului sunt pe un plan secundar comparativ cu cele cardiovasculare şi cele procancerigene, acestea contribuie la o proastă calitate a vieţii”, explică medicul Adrian Copcea, specialist diabetolog-nutriţionist la Centrul Medical „Asteco” din Cluj-Napoca.

Vitamina C, protecţie împotriva bolilor

Ştiai că fumatul este unul dintre primii factori ce duc la apariţia carenţei de vitamina C? Dacă în mod normal o persoană nefumătoare are nevoie de 40 mg de vitamina C pe zi (din alimentaţie, fie medicamentos), în cazul celor care fumează doza zilnică necesară este de 80 mg/zi. Vitamina C este folosită de organism pentru neutralizarea radicalilor liberi din fumul de tutun, dar are şi rol de protecţie împotriva bolilor inimii, Alzheimerului şi a cancerului.

Pentru a putea suplini pierderea de vitamina C, din dieta persoanei fumătoare nu trebuie să lipsească măceşele, cătina, roşiile, kiwi, pătrunjelul, ardeii graşi, căpşunile, portocalele şi broccoli.

„Fumatul mai este asociat şi cu deficitul de vitamina D, B12, calciu şi acidul folic”, adaugă medicul nutriţionist. Pentru a preveni carenţele de vitamine şi de minerale, meniul persoanei fumătoare trebuie să includă: vitamina D (peşte, lapte, ouă, cereale integrale, soia), vitamina B12 (carne de pui, vită, porc, ficat, fructe de mare), calciu (iaurt, brânză, verdeţuri) şi acid folic (mazăre, linte, porumb,varză).

Mai multe lactate, mai puţină cafea

Majoritatea fumătorilor obişnuiesc să-şi savureze cafeaua alături de o ţigară. La fel cum se întâmplă şi în cazul consumului de alcool. Nu tocmai o asociere benefică, spun specialiştii. Explicaţia? Efectele benefice ale cafelei sunt depăşite cu mult de cele nocive ale tutunului. „Pentru a preveni deficitele densităţii osoase este recomandat ca persoanele fumătoare să reducă aportul de cafea şi de băuturi tip cola şi să includă cât mai multe lactate în dietă”, spune medicul Adrian Copcea. Lactatele nu ar trebuie să lipsească din dieta zilnică a persoanelor fumătoare, cu atât mai mult în cazul femeilor, care au densitatea osoasă mai mică decât cea a bărbaţilor.

Mai poţi citi şi:

- Dr. Florin Mihălţan, pneumolog: «Un fumător pierde 10-15 ani din viaţă»

- Fumătorii pot avea copii agresivi

- Ce trebuie să ştii despre boala fumătorului

NU grăsimilor, DA fructelor şi legumelor

Pentru a mai limita riscul de apariţie a problemelor cardiovasculare, nutriţioniştii recomandă fumătorilor să evite alimentele bogate în grăsimi.

„Pentru a menaja sistemul cardiovascular, fumătorii ar trebui să consume cât mai puţine produse de patiserie, mezeluri, sosuri şi rântaşuri. Situaţia este similară şi în cazul cărnii grase, cum este cea de porc, fie a lactatelor cu un conţinut mare de grăsimi. Carnea de porc poate fi înlocuită de cea de pui, de curcan sau peşte, în timp ce lactatele degresate pot lua locul celor grase”, explică nutriţionistul.

Din alimentaţia zilnică a fumătorilor nu trebuie să lipsească fructele şi legumele proaspete. Consumate sub formă de sucuri, fie gătite sub diverse forme, legumele şi fructele (spanac, cartofi, morcov, roşii, broccoli, legumele care au boabe, ceapă, usturoi) pot compensa deficitul de vitamine şi de minerale.

Să nu-ţi lipsească din meniu

- alimentele bogate în vitamina E (uleiul de măsline, migdalele, seminţele de floarea-soarelui, alunele de pădure) oferă protecţie împotriva afecţiunilor inimii. Proprietăţile antioxidante ale vitaminei ajută şi la prevenirea creşterii nivelului de colesterol „rău”; - alimentele care conţin zinc (carnea de vită, de porc, de raţă) şi seleniu (dovleac, carne de miel, ouă) nu trebuie să lipsească din alimentaţia fumătorilor. Fumatul interferează cu capacitatea organismului de a utiliza zincul şi seleniul, minerale necesare pentru întărirea sistemului imunitar;

Schimbările nutriţionale, importante pentru fumători

,,Deşi măsurile nutriţionale nu sunt o prioritate percepută de fumători, atenţionările medicilor sunt adeseori bine recepţionate. Asta se întâmplă în cazurile în care renunţarea la fumat este un obiectiv al persoanei, dar care nu poate fi atins din diferite motive (dependenţa fizică şi/sau psihologică, tulburările de apetit şi stare emoţională asociate cu reducerea numărului de ţigări etc.). Menţinerea colesterolului, a glicemiei, a tensiunii arteriale şi a greutăţii în limite normale sau cât mai aproape de normal sunt măsuri obligatorii pentru persoanele care nu pot renunţa la acest viciu, explică nutriţionistul Adrian Copcea.