Dieta mediteraneană, cea mai bună pentru siluetă şi creier
Într-un studiu publicat în Jurnalul The Archive of Neurology se arată că dieta mediteraneană reduce riscul atacurilor cerebrale, diminuează riscul pierderii de memorie şi protejează vasele de sânge din creier.
Aceasta este prima cercetare care studiază efectele dietei mediteraneene asupra vaselor de sânge din creier. La acest studiu au participat peste 1.000 de voluntari care au completat chestionare cu privire la dieta lor de zi cu zi. Cercetătorii i-au împărţit în grupuri, în funcţie de cât de aproape era dieta lor de cea mediteraneană, după care au studiat creierul participanţilor cu un aparat de tip RMN.
Specialiştii au căutat ceea ce se cheamă “hipersemnale de materie albă”, nişte zone care iau forma unor micro-leziuni. Acestea semnalează existenţa unor zone afectate în cadrul vaselor de sânge din creier, care pot provoca atacuri cerebrale minore (aşa-numitele silent strokes), ce nu prezintă simptome imediate, dar care afectează, în timp, performanţa cognitivă.
Rezultatele studiului arată că persoanele a căror dietă era cea mai apropiată de cea mediteraneană prezentau cel mai mic număr de astfel de micro-leziuni.
Studiile precedente arată că dieta mediteraneană reduce riscul de boli cornice, creşte fertilitatea femeilor şi previne apariţia obezităţii.
Dieta mediteraneană este originară din sudul Europei şi are la bază principiile alimentare ale locuitorilor din Creta, Grecia, sudul Italiei, Spania şi sudul Franţei.
Pe scurt, programul dietetic presupune: o gamă variată de fructe şi legume proaspete, ulei de măsline; brânză şi iaurt, cantităţi moderate de peşte şi carne de pui, aproximativ 4 ouă pe săptămână şi cantităţi mici de carne roşie. De asemenea, este indicat consumul moderat de alcool şi limitarea consumului de dulciuri şi cereale rafinate, precum pâine albă sau orez alb.