Dieta ayurvedică sau cum să restabileşti armonia organismului
Această „ştiinţă a vieţii” se bazează pe 3 tipuri de energii: Vata (aer), Pitta (foc) şi Kapha (apa-pamant). Astfel că în momentul în care vrei să urmezi o dietă trebuie să o adaptezi în funcţie de tipul energiei în care te încadrezi. Toţi ne naştem cu o constituţie unică, formată dintr-un mix al acestor 3 elemente dintre care unul va fi dominant.
Elementul vata/aer corespunde unui corp fragil, cu solduri înguste şi oase mici
Persoanele care au acest element predominant au pielea mai închisă la culoare, mai uscată, sâni mici şi venele vizibile.
O altă trăsătură este prezenţa mâinilor şi a picioarelor reci în marea majoritate a timpului. Persoane cu o sensibilitate crescută, amatoare de călătorii şi în principiu fără prea multă răbdare. Se simt cel mai bine atunci când stau la soare, trec cu uşurinţă de la o stare la alta.
Se bucură de o imaginaţie bogată, asimilează uşor informaţii şi le uită la fel de repede.
Categoria pitta/foc aparţine oamenilor cărora le place să aibă ultimul cuvânt
Aici regăsim persoanele inteligente, comunicative cu o constituţie atletică, sigure pe forţele lor şi cu o capacitatea sporită de concentrare.
Deşi pot părea adesea aroganţi, încăpăţânaţi şi nerăbdători, se bucură de un metabolism puternic.
În principiu din această categorie fac parte mai ales persoanele cu ochii verzi sau albaştri cu părul şi pielea deschise la culoare.
Sunt mână largă atunci când merg la cumpărături, amatori de senzaţii tari în pat şi au o slăbiciune pentru obiectele valoroase.
Kapha/aer-pământ se adresează oamenilor iubitori şi relaxaţi
În această categorie găsim oamenii cu nivelul energetic cel mai crescut. Stabili din toate punctele de vedere, vorbesc lent, învaţă greu şi uită greu.
Sunt persoane corpolente, masive, cu tenul gras şi părul subţire. Sunt persoane rezistente, de cursă lungă în orice activitate îndeletnicesc.
Somnul face parte din topul lor preferat de „must do”.
Dieta este unul din principalii piloni în regulile ayurvedice, aceasta se personalizează în funcţie de sex, vârstă şi activitatea profesională ţinând cont şi de nivelul de toxine din organism.
Află care este cea mai eficientă metodă de slăbit AICI
Masa principală trebuie sa conţină 6 tipuri de gust
În ayurveda există 6 tipuri de gust şi anume: dulce, sărat, amar, acru, iute şi astringent.
De principiu terapeuţii ayurvedici recomandă ca la masa principală să fie incluse toate gusturile enumerate mai sus, deoarece fiecare gust ajută la stabilizarea unui anumit tip de energie. Combinându-le vei echilibra atât apetitul cât şi digestia. Dacă eşti pe fugă fă un mix care să le conţină pe toate. Un exemplu bun este mixul făcut din morcov pentru gustul dulce, lămâi pentru acru, andive pentru amar, ghimbir sau ridiche pentru iute/înţepător şi varza pentru astringent.
Optează pentru alimentele caracteristice constituţiei fizice
Mâncărurile pot fi grele, uşoare, uscate, lichide, reci sau calde. Astfel că un meniu echilibrat ar trebui să conţină câte un aliment din fiecare categorie. Pentru a echilibra energia Vata, trebuie să te îndrepţi spre consumul mai multor mâncăruri calde, mai grele şi mai grase. Dacă te confrunţi cu un dezechilibru în cazul energiei Pitta, alege mâncărurile reci, uscate şi grele, iar energia Kapha, are nevoie de alimentele uşoare, uscate şi calde.
Alege întotdeauna mâncărurile de sezon, proaspete şi experimentează cât mai mult. Unul dintre principiile acestui stil de viaţă se bazează pe faptul că un singur aliment chiar dacă este nutrivit este consumat în exces nu este suficient pentru a menţine echilibrul organismului tău. Fiecare masă trebuie considerată un festin pentru tine, să conţină un amestec de culoare, miros şi gust.
Nu evita ierburile aromate şi condimentele
Ierburile sunt considerate forme concentrate ale puterii vindecătoare a naturii. Se digeră uşor, ajută corpul să elimine din toxinele acumulate şi ajută la transportul substanţelor nutritive la celule şi ţesuturi.