De ce ar trebui să evităm dietele de înfometare?
În timpul unei cure restrictive, organismul elimină apa şi masa musculară, în locul grăsimilor, iar la sfârşitul dietei, şansele de a acumula kilograme în plus este destul de mare, din cauza faptului că s-a produs un dezechilibru metabolic.
Scad rata metabolică cu până la 45%
Dietele drastice au şi alte efecte negative asupra organismului. Pe lângă faptul că reduc rata metabolică cu până la 45%, dietele cu restricţie calorică induc pierderea masei musculare. Organismul foloseşte proteinele din muşchi pentru a funcţiona la parametri normali şi chiar dacă la cântărire, vei avea cu câteva kilograme în minus, analiza compoziţiei corporale va arată că o parte din kilogramele pierdute sunt, de fapt, masă musculară şi nu grăsimi.
Stimulează apetitul
Un alt efect negativ al dietelor restrictive constă în stimularea apetitului şi apariţia poftelor. Astfel, vei simţi nevoia acută să consumi alimente bogate în calorii. În plus, o dietă săracă în calorii stimulează activitatea enzimelor cu rol de depozitare a grăsimilor şi reduce activitatea celor care au rol în metabolizarea lor. Cu alte cuvinte, atunci când mănânci mai puţin, organismul este pregătit să stocheze mai multe grăsimi, pentru că nu ştie când va mai putea să îşi facă alte rezerve.
Reduc energia şi capacitatea de muncă
O dietă restrictivă favorizează proasta funcţionare a unor organe, din cauza faptului că organismul foloseşte puţinele calorii pe care le primeşte pentru funcţiile esenţiale ale corpului. În plus, înfometarea scade nivelul de energie din organism, iar în scurt timp de la începerea dietei restrictive te vei simţi obosit, letargic şi vei fi incapabil să îţi susţii activităţile fizice şi intelectuale.