Cum ţii dieta curcubeu: culorile îţi pot controla pofta de mâncare

1 2 jpg jpeg

Ca să ţii dieta curcubeu, umple-ţi frigiderul şi cămara cu fructe şi legume colorate în roşu, portocaliu, galben, alb, violet şi verde.

Culoarea alimentelor are un anumit impact asupra psihicului şi fizicului uman, iar de asta s-au convins oamenii de ştiinţă, care au descoperit că pigmenţii alimentelor au puteri binefăcătoare diferite pentru organism.

Dieta curcubeu. Roşu - ţine inima sănătoasă

Ştiai că unele boli pot fi tratate doar prin consumul anumitor alimente? De pildă, pentru protecţia inimii trebuie să mănânci fructe şi legume roşii, cum sunt cireşele, zmeura, căpşunile, merele, ardeiul gras, ceapa roşie, măceşele, rodiile, sfecla şi, desigur, roşiile.

Pigmentul lor provine de la licopen, un antioxidant puternic, care întăreşte muşchii inimii şi previne coagularea sângelui şi ateroscleroza.

Dieta curcubeu. Galbenul şi portocaliul – pentru o vedere mai bună

Vrei să ai ochi sănătoşi şi o piele fermă? Consumă alimente colorate în galben şi portocaliu, pentru că în compoziţie au betacaroten, un precursor al vitaminei A, care contribuie la îmbunătăţirea vederii şi stimulează nivelul de colagen din piele, menţinându-i elasticitatea.

Alege dovleacul, morcovul, portocalele, lămâile, porumbul, pepenele galben, piersicile, caisele, mango, mandarinele, toate sunt surse bogate în betacaroten, supranumit şi vitamina pielii şi a ochilor.

Dieta curcubeu. Verdele combate anemia

Fructele şi legumele colorate în verde sunt surse excelente de clorofilă, fibre, calciu şi vitamine, şi sunt ideale dacă vrei să urmezi o dietă de detoxificare a organismului. În plus, alimentele verzi au o proprietate importantă pentru sănătate: sunt antianemice.

Consumă broccoli, spanac, varză, fasole verde, salată, dovlecei, avocado, kiwi, mere, struguri verzi, varză de Bruxelles, mazăre şi ruccola.

Dieta curcubeu. Alimentele albe scad riscul de AVC

Conopida, ciupercile, usturoiul, cartofii albi, ceapa, ţelina, prazul, andivele sunt bogate în fibre, proteine, acid folic, vitamine şi minerale, care menţin sănătatea inimii, reglează tensiunea şi colesterolul din sânge şi scad riscul de accidente vasculare.

Alimente indigo – pentru imunitate forte

Fructele şi legumele închise la culoare conţin resveratrol, o substanţă antioxidantă cu efect intens asupra sistemului imunitar şi celular.

De asemenea, consumul de alimente cu pigment indigo şi albastru, cum sunt strugurii, murele, afinele, prunele, coacăzele, smochinele, vinetele, ajută la prevenirea şi reducerea inflamaţiilor.

Dieta curcubeu. Cum influenţează culorile apetitul

Pofta de mâncare poate fi afectată de tandemul gust-miros, însă poate fi influenţată la fel de bine şi de aspect. Astfel, la nivel psihic, culoarea roşie stimulează apetitul şi dă o stare plăcută de energie.

Aproape acelaşi efect este dat şi de portocaliu. Galbenul, pe de altă parte, oferă o senzaţie de saturaţie, iar violet calmează simţurile, chiar şi când vine vorba despre pofta de mâncare. Verdele din farfurie induce stare de relaxare şi de saţietate.

Culoarea: indiciu pentru cantitatea de zahăr

Formele şi nuanţele diferite pe care le au fructele şi legumele îţi indică şi cantitatea de glucide conţinută. În general, alimentele de culoare deschisă, în alb şi galben, cum ar fi grepfrut, lămâie, pepene galben, andive, praz, varză, conopidă, sunt slab calorice.

Acestea au aproximativ 5 g de zahăr la 100 g de fruct sau legumă. Cele cu conţinut mediu în zahăr şi calorii, în general de culori mai intense, de portocaliu şi nuanţe de roşu, au aproximativ 10 g de zahăr la 100 g de produs. Alimentele cu mult zahăr, până la 20 g la 100 g de fruct sau legumă, au culoare mai închisă, de exemplu dude, mure, sfeclă, struguri.