«Cum îmi menţin greutatea după dietă?»
Cine nu a ţinut un regim de slăbire pentru a scăpa de colăcei şi de kilogramele în plus? Şi cine nu ştie cât de dulce este micul premiu culinar oferit la terminarea dietei?
În timp ce savurăm, ne spunem în gând că o prăjiturică e inofensivă. E adevărat, dar odată ce ai slăbit nu te mai poţi întoarce la vechile tale obiceiuri culinare dacă vrei să-ţi menţii silueta la care ai visat. Proteinele potolesc foamea
Când mergi la cumpărături, obişnuieşti să pui în coş covrigei, seminţe, chipsuri. Ca să nu mai fii tentată să ronţăi tot timpul, asigură-te că la micul dejun consumi proteine.
Nutriţioniştii recomandă alimentele bogate în proteine, dar sărace în calorii. Ouăle, iaurturile şi carnea slabă ajută digestia, potolesc senzaţia de foame şi grăbesc arderile în organism.
Cartoful fiert îţi taie pofta de mâncare
Când simţi că nu te-ai săturat, deşi ai mâncat, fierbe un cartof şi consumă-l ca atare. Îţi taie rapid pofta de mâncare. În plus, amidonul conţinut de cartof vine în contact cu enzimele digestive.
Alt truc care ajută la reducerea senzaţiei de foame este să mănânci o jumătate de grepfrut la fiecare masă. Nu numai că îţi scade apetitul şi controlează nivelul de insulină, dar acest fruct ajută arderile metabolice.
Ca să nu ciuguleşti toată ziua câte ceva bun şi să pierzi numărul de calorii consumate, fă următorul lucru: notează-ţi pe o foaie sau într-un document în calculator tot ce mănânci.
În felul acesta, îţi vei da seama câte calorii obişnuieşti să consumi zilnic şi vei face alegerile culinare potrivite.
De preferat
Introdu în alimentaţia ta următoarele adjuvante naturale care potolesc foamea, accelerează arderile şi asigură necesarul de fibre:
Peştele gras (hering, sardele, somn, ton) este bogat în acizi graşi Omega 3, care ajută în procesul de slăbire;
Arahidele, alunele de pădure şi nucile dau senzaţie de saţietate;
Ardeiul iute conţine capsaicină, o substanţă care accelerează arderile grăsimilor;
este un ideal înlocuitor al cărnii, fiind bogată în proteine.
Încearcă să nu consumi la o masă mai multe feluri de mâncare.
Redu cantităţile de alcool şi de băuturi răcoritoare consumate.
Renunţă la deserturi dese şi la mâncatul în faţa televizorului sau la birou.
Uită de alimentele bogate în grăsimi.
Doctor Click! Sănătate vă sfătuieşte
Dr. Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţe în terapii complementare, Centrul Medical Clar Med, Bucureşti
Obligatoriu 5 mese pe zi
Când te hotărăşti să ţii un regim de slăbire, ia în calcul următoarele: schimbarea stilului de viaţă şi dieta, reducerea numărului de calorii consumate, consumul a cinci mese pe zi („puţin şi des“), renunţarea la mâncarea „nesănătoasă“ de tip fast-food, la grăsimi şi la prăjeli.
De asemenea, este bine să te obişnuieşti să faci exerciţii fizice şi să preferi urcatul pe scări, în locul liftului şi mersul pe jos în detrimentul maşinii.
Ca un ghid general, ar trebui să mergem pe jos în jur de 150 de minute pe săptămână pentru a ne menţine greutatea, respectiv 60-90 de minute pe zi, pentru a slăbi.