Ce diete să nu ţii niciodată şi de ce
Din dorinţa de a slăbi cât mai repede, neglijăm un lucru important: o dietă nu trebuie să ne afecteze sănătatea.
Greşim atunci când suntem mai tentaţi să ne alegem un regim de pe internet sau de la cunoscuţi, în loc să facem o vizită nutriţionistului.
„Dietele necorelate cu stilul de viaţă al persoanei, cu posibilităţile de buget, cu timpul potenţial alocat preparării meselor, cu profilul psihologic, cu starea generală de sănătate a persoanei sunt toate diete proaste”, ne spune dr. Adrian Copcea, medic specialist diabet, boli metabolice şi nutriţie, de la Clinica Asteco, din Cluj.
Cura cu supă de varză te poate îngrăşa
Pentru că te sărăceşte de nutrienţi, cura cu varză poate da probleme precum căderile de calciu.
La fel ca şi multe alte diete restrictive, cura cu supă de vaarză este un regim sever hipocaloric, care, odată terminat, poate duce la acumularea unui număr mai mare de kilograme decât cele pierdute.
SFAT: Nu urma diete care propun un consum mai mic de 1.000 de calorii pe zi!
Regimul disociat slăbeşte muşchii
Dieta disociată presupune consumarea alimentelor în funcţie de categoria lor, şi nu de cantitate, fie la o singură masă, fie întreaga zi.
Acest regim poate duce la perturbarea metabolismului, la oboseală, anemie şi chiar la o pierdere a masei musculare.
„Disocierea alimentelor conduce la slăbire, însă într-un mod nesănătos, care obligă organismul să se pregătească pentru recuperarea kilogramelor la final, întrucât disocierea este percepută ca o lipsă de hrană echilibrată, care trebuie, genetic, compensată la final”, explică medicul Adrian Copcea.
Mai poţi citi şi:
- 8 trucuri ca să slăbeştifără să ţii dietă
BINE DE ŞTIUT: Regimul disociat nu este verificat ştiinţific.
Nu încerca nici...
...înfometarea, deoarece încetineşte metabolismul.
...slăbitul brusc, pentru că scăderile spectaculoase în greutate sunt, de cele mai multe ori, urmate de o recuperare a kilogramelor pierdute, de creşterea senzaţiei de foame şi de îngrăşare, fenomen cunoscut sub numele de „yo-yo”.
...dieta Atkins, care presupune evitarea carbohidraţilor în favoarea proteinelor (ouă, carne, peşte). Acest regim poate creşte colesterolul „rău”, din cauza preponderenţei grăsimilor de origine animală.
Suplimentele au efecte adverse periculoase
Nu te lăsa sedus de reclamele la aşa-zisele pastile-minune sau la ceaiurile care promit pierderea rapidă a kilogramelor în plus.
Astfel de pilule pot cauza pierderea mineralelor din corp, deshidratare, oboseală, dureri de cap şi palpitaţii.
În plus, astfel de pastile afectează procesul de arderi în organism.
„Strategia înlocuirii mesei cu suplimente este o intervenţie greşită, dacă nu este acompaniată de o educaţie specifică şi de o evaluare medicală amănunţită (cu analize de sânge, examinare clinică).
Deşi în timpul înlocuirii mesei cu suplimente se pot pierde multe kilograme, acestea vor reveni, adesea la niveluri superioare greutăţii de la început, dacă persoana nu ştie cum să se alimenteze”, spune specialistul nostru.
ATENŢIE! Pastilele de slăbit vândute pe internet, mai ales cele de provenienţă chineză, nu sunt suficient de bine testate şi pot conţine substanţe cu efecte adverse periculoase.
INFO: Hipotiroidia (deficit de hormoni tiroidieni) poate duce la creşterea în greutate.