Alimentaţia echilibrată, mai eficientă decât regimurile frustrante
Cu toate astea, 67% dintre femei şi 39% dintre bărbaţi au ţinut regim cel puţin o dată în viaţă.
“Presiunea unei anumite imagini a corpului în actuala societate face ca oameni cu greutate normală, nici obezi, nici supraponderali, să ţină regimuri: aproape două femei din trei (58%) cu greutate normală ţin regimuri”, afirmă profesorul Serge Hercberg de la Institutul parizian INSERM, coordonator al studiului.
Un lucru nou este că şi 27% dintre bărbaţii cu greutate normală vor să slăbească.
Studiul a fost efectuat pe un eşantion de peste 18.000 de persoane care au ţinut cel puţin un regim. Dintre aceştia, mai mult de o femeie din patru şi un bărbat din şapte au ţinut peste cinci regimuri în cursul vieţii.
“Spirala regimurilor” este mai răspândită la femei: “Aproape 30% din femei au ţinut cel puţin cinci regimuri în cursul vieţii, dintre care 9% chiar peste zece (4% la bărbaţi). Acest lucru se explică prin faptul că femeile încep adesea regimul mai devreme - 36% au început între 15 şi 25 de ani, faţă de 18% la bărbaţi”, afirmă coordonatorul studiului.
În timp ce persoanele care au ţinut un regim de tip Dukan au reuşit să-şi menţină doar pe termen scurt, cei care au urmat un regim echilibrat bazat pe recomandările nutriţioniştilor au reuşit să slăbească în mod eficient şi să prevină apariţia efectului de yo-yo.
57,5% dintre persoanele din cel de-al doilea grup au declarat că la modificarea felului de a se hrăni au asociat creşterea activităţii fizice (chiar şi mersul pe jos), în timp ce numai 39% dintre cei care au ţinut regimuri Dukan, Cohen etc. au făcut-o.
Info: Una dintre cele mai benefice diete este regimul Weight Watchers, în timp ce dietele Cohen şi Dukan sunt considerate a fi cele mai “frustrante” regimuri, ale căror efecte sunt doar pe termen scurt.