Află cât de repede se transformă caloriile în celulită!
După masă, grăsimile sunt depozitate în zona taliei, mult mai repede decât se credea în trecut. În primele trei ore după o masă copioasă, echivalentul a două sau trei linguri din grăsimea conţinută în alimentele servite se depozitează în această zonă a corpului. În plus, dacă aceeaşi persoană mănâncă din nou după trei ore, grăsimea se adună şi mai mult în zona taliei. Mesele servite la ore târzii sunt cele mai periculoase din acest punct de vedere.
În cadrul experimentului, oamenii de ştiinţă au monitorizat voluntarii care au mâncat grăsimi. Specialiştii subliniază că este nevoie de o singură oră pentru ca grăsimile să fie descompuse în intestin şi apoi să intre în fluxul sangvin sub forma unor mici molecule. Apoi, moleculele sunt împrăştiate în organism, însă parcursul lor nu durează prea mult înainte de a fi depozitate.
"Acest proces este foarte rapid. Celulele din ţesutul adipos din jurul taliei prinde moleculele de grăsime aduse de fluxul sangvin şi le încorporează în structura lor, unde sunt depozitate", a explicat Fredrik Karpe, profesor de medicină a metabolismului, coordonatorul studiului.
În ceea ce priveşte masa de dimineaţă, doar o mică parte din grăsimile servite urmează acest traseu. Însă, la ora prânzului, cantitatea de grăsimi captate ajunge până la 50% din cantitatea totală de grăsimi acumulate pe parcursul unei zile întregi. Acest fapt se datorează modificărilor hormonale care intervin în partea a doua a zilei, care permit ţesutului adipos să capteze mai uşor moleculele de grăsime şi să le depoziteze în zona taliei.
Cu toate astea, cercetătorii afirmă că acest sistem de depozitare este doar temporar şi grăsimea depozitată este repede eliminată sau mobilizată pentru "a hrăni" muşchii, însă acest lucru este valabil doar dacă persoana respectivă nu depăşeşte numărul de calorii necesar unei zilei.
"Dacă mâncaţi prea mult, atunci organismul nu mai intră în această fază a mobilizării grăsimilor. Va exista doar o acumulare constantă şi veţi începe să vă îngrăşaţi", conchide profesorul Karpe.