Dieta Ohsawa prelungeşte viaţa
Profesorul japonez George Ohsawa a creat dieta care-i poartă numele pornind de la convingerea că mâncarea naturală, cât mai puţin procesată este secretul sănătăţii de durată. Ea detoxifică organismul şi te ajută să pierzi kilogramele în plus, deşi nu este o dietă pentru slăbire.
Dieta Oshawa, cunoscută sub numele de dieta macrobiotică durează doar zece zile şi este bine să o ţii doar o dată pe an. Temenul “macrobiotic” provine din limba greacă şi înseamnă viaţă lungă.
Combină legumele cu cereale integrale
Dacă te hotărăşti să urmezi o dietă macrobiotică, trebuie să ai în vedere faptul că cerealele integrale, preparate sub formă de boabe fierte sau de germeni vor avea o pondere de 50-60 la sută în alimentaţia ta. Sunt incluse şi orezul alb sau brun, meiul, secara, hrişca, orzul. Pe de altă parte, pastele, pâine integrală, mâncărurile preparate prin coacere şi produsele pe bază de făină pot fi consumate ocazional. De asemenea, ţi se recomandă supe pe bază de seminţe de soia, câte două porţii pe zi.
Ponderea legumelor în meniul zilnic trebuie să fie cuprinsă între 25 şi 30 la sută, iar acestea pot fi fierte, coapte sau gătite la aburi. Fasolea este o legumă privilegiată în dieta macrobiotică şi ar trebui să însemne 10 la sută din legumele consumate, îndiferent de modul în care aceasta este preparată. Singura regulă impusă de dieta macrobiotică este ca legumele consumate să fie locale, deci să nu provină din zone cu climat diferit de cel în care te afli. Creatorul dietei macrobiotice, George Ohsawa susţinea că legumele, dar şi fructele provenite, de exemplu, din zonele tropicale, dar consumate în cele temperate, nu ar ajuta organismal la fel de mult pentru că sunt menţinute cu substanţe artificiale, pentru a face faţă transportului şi depozitării şi se opun uneia dintre regulile importante ale dietei macrobiotice şi anume, consumarea unor produse organice, fără stimulenţi de creştere şi fără conservanţi.
Fructele trebuie consumate des
Sucurile de fructe şi de legume, cum este cel obţinut din amestecul de morcovi şi caise sunt recomandate pentru a preveni anemiile dar şi afecţiunile ficatului şi bilei. Consumate între mese, sucurile reduc pofta de mâncare şi îţi revigorează organismul, fiind tonice excelente şi hidratându-ţi în acelaşi timp corpul.
Recomandată, doar dacă eşti perfect sănătos
Unii nutriţionişti consideră că dieta macrobiotică este prea restrictivă pentru că nu include în meniu proteine animale şi nici lactate. Proteinele de origine vegetală (conţinute de mazăre, năut, fasole, legume verzi, fructe, uleiuri vegetale şi fructe uscate) sunt mult mai sărace în aminoacizi, în comparaţie cu cele provenite din carne, iar fierul se găseşte în cantităţi mari în carnea roşie, dar cel conţinut de vegetale ( seminţe de soia şi cereale) este mai greu asimilabil în comparaţie cu cel din carne. Carenţa de vitamina B12 (care se găseşte în principal în carne, lactate şi ouă) poate determina instalarea anemiilor, de aceea, dieta macrobiotică poate fi ţinută doar de persoanele perfect sănătoase şi pentru perioade de maximum 10 zile.