De ce este sănătos să mănânci pepene
Ţine de sete şi de foame şi nu ar trebui să lipsească de pe masă în nicio zi din vară, spune prof. doctor Gheorghe Mencinicopschi. În zilele caniculare, pepenele hidratează, remineralizează şi ţine loc de „ceva dulce“. Şi încă ceva: poţi mânca pepene şi noaptea, pentru că nu îngraşă, dacă îl consumi singur.
În lunile de vară, profită din plin de pepene. Atât pepenele verde, cât şi cel galben au peste 90% apă în compoziţie, de aceea este un fruct hidratant. Pe lângă faptul că potolesc setea rapid, pepenii conferă şi senzaţie de saţietate, datorită fitonutrienţilor esenţiali pentru sănătate pe care îi conţin. Betacarotenul, fibrele, calciul, zincul, magneziul, potasiul, zincul şi vitaminele B1, B3, B6, C, E, K duc mesajul de saţietate la creier şi întăresc imunitatea. Îţi poţi lua doza zilnică de sănătate înlocuind o masă principală a zilei cu pepene sau consumând o felie-două de pepene verde ori galben ca gustări. Corpul tău îţi va mulţumi. Pepenele, în special cel verde, are acţiune puternic diuretică, deci curăţă rinichii şi îi ajută să funcţioneze cât mai bine.
Sâmburii, afrodiziac la-ndemână
La mulţimea de nutrienţi conţinuţi de pepenii verzi se adaugă substanţa numită citrulină. În reacţie cu enzimele din organism, citrulina se transformă într-un aminoacid esenţial, care poartă numele de arginină. Aceasta elimină amoniacul din corp şi produce oxid nitric. Dacă nu ştiai, oxidul nitric este o componentă importantă din pilulele albastre, care tratează disfuncţiile erectile. Practic, oxidul nitric relaxează vasele de sânge şi reduce presiunea arterială, deci influenţează şi libidoul.
Alege-l pe cel cu codiţa uşor uscată
Dacă vrei să iei un pepene copt, roşu şi zemos, urmează sfaturile noastre:
1. Priveşte cu atenţie coaja fructului. Nu trebuie să fie nici lucioasă, dar nici prea închisă la culoare. Coaja de pepene trebuie să fie destul de tare, fără porţiuni mai moi, puncte de altă culoare sau tăieturi. Există un test care ne poate garanta că fructul este copt şi dulce: când este strâns în mâini pârâie uşor, codiţa îi este uşor uscată şi când îl ciocăneşti sună înfundat.
2. Punctul de coacere al pepenelui este acel punct galben, de la capătul opus al codiţei, care ne spune dacă fructul este suficient de copt. Zona mai deschisă la culoare reprezintă porţiunea pe care a fost aşezat pepenele. Dacă punctul este verde deschis sau alb înseamnă că pepenele nu este aşa bine copt. Dar dacă zona este galbenă şi mai închisă la culoare, atunci ai toate şansele să te alegi cu un pepene cu miez copt şi roşu.
16°C, temperatura optimă de păstrare
Ai luat mai mulţi pepeni şi vrei să-i păstrezi câteva zile? Dacă nu ai apucat să-i porţionezi, cel mai bine e să-i ţii la temperatura de aproximativ 16°C. Pot rezista până la 10 zile fără probleme şi nu-şi modifică valoarea nutritivă. Un studiu efectuat de cercetătorii americani din domeniul agriculturii a arătat că nivelul licopenului din pepene, substanţa care-i dă culoarea roşie şi care are proprietăţi de combatere a cancerului de prostată, creşte cu până la 40%, dacă pepenii sunt depozitaţi la temperaturi între 13°C şi 16°C. Când au fost ţinuţi la temperaturi mai joase, de 4°C, după nici 4 zile pepenii au început să-şi piardă din bogăţia de nutrienţi. Păstrează restul de pepene în frigider, dacă a mai rămas după ce l-ai porţionat. Licopenul se conservă bine în mediu rece. Ideal este să achiziţionezi un pepene care să ajungă la o masă, astfel încât să nu fie nevoie să-l dai la rece. Mai mult, aromele unui fruct proaspăt copt se simt când pepenele este nici prea cald, nici prea rece.
Caseta specialistului
Gheorghe Mencinicopschi
directorul Institutului Alimentar din Bucureşti.
Bun şi pentru diabetici
Un kilogram de pepene verde furnizează organismului aproximativ 950 ml de apă. Pepenele este recomandat şi în dietele diabeticilor, deoarece în 100 de grame de miez nu se găsesc mai mult de 3,5-3,7% glucide. Pepenele galben este compus în proporţie de 90% din apă. O sută de grame de miez conţin 30 de calorii şi 7,5% glucide. În plus, este o sursă importantă de potasiu şi de vitamina C (30 mg la 100 grame de miez), fiind recomandat în caz de anemie şi de constipaţie.