Cuperoza necesită îngrijire specială. Iată câteva sfaturi!

1 shutterstock 1254525349 jpg jpeg

Pentru multe femei cu tenul deschis, îmbujorarea nu este semn de sănătate, ci un simptom al cuperozei. Şi bărbaţii pot suferi de înroşirea pielii, dar femeile sunt de 3 ori mai predispuse la cuperoză. Din fericire, există produse de machiaj cu putere mare de acoperire precum şi remedii sau măşti care pot atenua roşeaţa din obraji.

Primele semne ale cuperozei apar în mod repetat, sub forma unor pete sau vinişoare roşiatice pe obraji, dar şi pe nas, frunte, bărbie. Netratată, cuperoza avansează, iar pielea feţei devine tot mai roşie, ajungând să aibă aspect inflamat mai tot timpul. Unele persoane se confruntă şi cu acnee.  

Important: fumătorii sunt mai predispuşi să sufere de cuperoză, deoarece nicotina afectează circulaţia sângelui.  

Stresul şi condimentele, printre cauze 

Roşeaţa pielii apare când vasele de sânge din piele îşi pierd elasticitatea şi se dilată, uneori, fără să mai revină la dimensiunea iniţială. Ce cauzează acest efect? Principalii factori sunt cei genetici şi de mediu, dar cuperoza poate fi declanşată şi de stimuli, cum sunt alimentele sau băuturile fierbinţi ori picante, alcoolul, cofeina, stresul, vremea, exerciţiile fizice intense, schimbările hormonale, medicamentele. 

INFO

Uleiul de peşte poate diminua inflamaţia şi controlul puseurilor de roşeaţă – se iau 2 linguriţe pe zi, doar cu acordul medicului, dacă iei anticoagulante.  

Bicarbonatul reduce roşeaţa 

Amestecă 1 lingură de bicarbonat de sodiu cu apă la temperatura camerei, până obţii o pastă. Aplică o cantitate din ea pe tenul curat şi lasă să acţioneze cel puţin un sfert de oră. După acest timp, presează pe zonele cu probleme o dischetă de bumbac îmbibată cu infuzie de ceai de busuioc (o prepari din 200 ml de apă clocotită şi 1 linguriţă de plantă uscată, lasată la infuzat 10 minute). La final, te clăteşti bine cu apă curată şi masezi tenul cu ulei de jojoba. Întreaga procedură are rolul de a estompa „roşul din obraji‟. Este benefic să utilizezi această mască de 2 ori pe săptămână. 

Încearcă fulgii de ovăz!

Un tratament eficient pentru mâncărimile şi usturimea cauzate de cuperoză, când afecţiunea se agravează, este masca obţinută din fulgi de ovăz, benefică oricărui tip de ten, de la gras, la cel sensibil. Ovăzul are efect hidratant asupra pielii şi absoarbe şi uleiul care poate provoca acnee. Ai nevoie de 3-4 linguri cu fulgi de ovăz şi apă, cât să obţii un amestec omogen. Aplici pasta pe faţă şi pe gât, laşi 10 minute să se usuce, iar apoi clăteşti bine. Tratamentul acesta dă rezultate deosebite dacă îl foloseşti până la de 4 ori pe săptămână. 

Cataplasmele cu levănţică o estompează  

„Roşul din obraji“ apare sub forma unor vinişoare subţiri de sânge pe suprafaţa pielii. Acestea pot fi „decolorate‟ cu ajutorul infuziei de levănţică, spune medicul dermatolog Oana Clătici. Trebuie să faci cataplame cu infuzie de levanţică, din 3-4 linguri de flori de levănţică la 1 cană cu apă plată, pe care le aplici de cel puţin 2 ori pe zi, până când aspectul tenului se îmbunătăţeşte. 

INFO

Suplimentele cu zinc, câte 1 comprimat de 25 mg pe zi, timp de 1 lună, contribuie la vindecarea stratului superior al pielii. 

Măsuri care îmbunătăţesc aspectul pielii 

1. Foloseşte produse de machiaj şi de curăţare a pielii fără parfum şi fără grăsimi. Nu utiliza produse pentru ten astringente. 

2. După ce te speli pe faţă, usucă pielea prin tamponare uşoară, nu prin frecare. 

3. Foloseşte în tot timpul anului o cremă cu minimum 15 factor de protecţie solară. 

4. Bărbaţii pot reduce puseurile de cuperoză folosind un aparat de ras electric în locul lamei de ras. 

6. Femeile care obişnuiesc să se machieze pot diminua roşeaţa cu o bază de machaj corectoare de culoare verde, specială, pe care o poţi găsi în comerţ. Peste ea aplici fondul de ten potrivit pigmentului şi tipului tău de piele. 

7. Pentru a calma inflamaţia pielii, clateşte faţa cu un ceai concentrat de muşeţel şi gălbenele, din 500 ml de apă foarte fierbinte şi câte 1 lingură din fiecare plantă.