Cum slăbeşti cu dieta japoneză
Porţiile mici şi numărul redus de calorii, legumele de sezon, consumul de peşte şi calitatea apei folosită la gătit sunt principiile de bază din dieta japoneză.
Dintre multitudinea de diete care promovează un consum mare de carne, grăsimi rafinate şi alimente care conţin „calorii goale” (care nu au valoare nutriţională), dieta japoneză tradiţională se numără printre cele mai sănătoase pentru construirea unui stil de viaţă care include mâncatul responsabil.
Ce e bine să ştii despre dieta japoneză
Una dintre trăsăturile care fac din dieta japoneză una sănătoasă este consumul frecvent de peşte capturat în libertate, în ape curate. Râurile din Japonia sunt scurte, iar poluarea lor este redusă tocmai pentru că autorităţile sunt preocupate de calitatea apei, a peştilor şi a algelor. Peştele este bogat în proteine de calitate şi în acizi benefici pentru sănătate, iar japonezii îl consumă zilnic. O altă caracteristică a stilului alimentar japonez este folosirea la gătit a produselor din soia, în special a celor fermentate precum miso şi tofu. Cercetările au arătat că acestea au rol în reducerea tensiunii arteriale şi în scăderea glicemiei. Legumele folosite în cantităţi mari în dieta japoneză sunt în general de sezon, pentru a beneficia de toate nutrimentele din ele. În Japonia, numărul persoanelor obeze este mult mai redus decât în ţările occidentale, situaţie datorată şi faptului că porţiile sunt mai mici şi numărul total de calorii zilnice este şi el mai mic decât în aceste ţări.
Cum ţii dieta japoneză dacă vrei să slăbeşti
Dacă vrei să pierzi în greutate, dieta trebuie ţinută 2 săptămâni, iar mesele şi ordinea lor vor fi respectate cu stricteţe, pentru a se obţine rezultate pe termen lung.
Ziua 1
Mic dejun: cafea fără zahăr sau lapte
Prânz: 2 ouă fierte, varză fiartă la care se adaugă puţin ulei vegetal şi un pahar cu suc de roşii
Cină: 200 g de peşte fript pe grătar sau preparat la abur
Ziua 2
Mic dejun: 1 felie de pâine de secară şi 1 cafea fără zahăr
Prânz: 200 g peşte fript sau preparat la abur cu varză proaspătă şi ulei vegetal
Cină: 100 g de carne fiartă de vită şi 1 pahar cu kefir
Ziua 3
Mic dejun: 1 felie de pâine de secară şi 1 cafea fără zahăr
Prânz: Dovlecei sau vinete la grătar, în orice cantitate, asezonate cu ulei vegetal
Cină: 200 g de carne fiartă de vită, varză crudă cu ulei vegetal şi 2 ouă fierte
Ziua 4
Mic dejun: 1 morcov crud cu zeama de la 1 lămâie
Prânz: 200 g peşte fript sau preparat la abur şi 1 pahar cu suc de roşii
Cină: 200 g de fructe de orice tip
Ziua 5
Mic dejun: 1 morcov crud cu zeama de la 1 lămâie
Prânz: 200 g peşte fiert şi 1 pahar cu suc de roşii
Cină: 200 g de fructe de orice tip
Ziua 6
Mic dejun: cafea fără zahăr
Prânz: 500 g de pui fiert fără sare şi 1 salată de varză şi morcov ras cu ulei vegetal
Cină: 1 morcov cu puţin ulei vegetal şi 2 ouă fierte
Ziua 7
Mic dejun: ceai verde
Prânz: 200 g de carne fiartă de vită, fără sare
Cină: 200 g de fructe de orice tip sau 2 ouă fierte cu 1 morcov crud şi ulei vegetal
Ziua 8
Mic dejun: cafea fără zahăr
Prânz: 500 g de pui fiert fără sare şi 1 salată de varză şi morcov ras cu ulei vegetal
Cină: 2 ouă fierte cu 1 morcov crud şi ulei vegetal
Ziua 9
Mic dejun: 1 morcov crud cu zeama de la 1 lămâie
Prânz: 200 g peşte fript sau preparat la abur şi 1 pahar cu suc de roşii
Cină: 200 g de fructe de orice tip
Ziua 10
Mic dejun: cafea fără zahăr
Prânz: 50 g brânză, 1 ou fiert, 3 morcovi mici cu ulei vegetal
Cină: 200 g de fructe de orice tip
Ziua 11
Mic dejun: 1 felie de pâine de secară şi 1 cafea fără zahăr
Prânz: Dovlecei sau vinete la grătar, în orice cantitate, asezonate cu ulei vegetal
Cină: 200 g de carne fiartă de vită, varză crudă cu ulei vegetal şi 2 ouă fierte
Ziua 12
Mic dejun: 1 felie de pâine de secară şi 1 cafea fără zahăr
Prânz: 200 g peşte fript sau preparat la abur cu varză proaspătă şi ulei vegetal
Cină: 100 g de carne fiartă de vită şi 1 pahar cu kefir
Ziua 13
Mic dejun: cafea fără zahăr
Prânz: 2 ouă fierte, varză fiartă cu ulei vegetal şi 1 pahar cu suc de roşii
Cină: 200 g peşte peşte fript sau preparat la abur cu ulei vegetal
Ziua 14
Mic dejun: cafea fără zahăr
Prânz: 200 g peşte fript sau preparat la abur cu varză proaspătă şi ulei vegetal
Cină: 200 g de carne fiartă de vită şi 1 pahar cu kefir