Cum scapi de burtă, dacă ai peste 40 de ani
Grăsimea de pe abdomen devine din ce în ce mai greu de „topit”, după vârsta de 40 de ani.
Mai mult, există riscul de a dezvolta mai rapid grăsime abdominală după 40 de ani, ceea ce poate duce și la boli precum sindromul metabolic.
Iată câteva modalități de a lupta cu grăsimea încăpătânată, acumulată pe fondul schimbărilor aduse de vârstă. Corpul tău trece printr-o multitudine de schimbări la 40 de ani. În timp ce înțelepciunea și experiența sunt de admirat, apar și efecte mai puțin plăcute, precum acumularea de grăsime pe burta. După această vârstă, fiecare centimetru de grăsime devine o provocare. De aceea, este mai bine și mai usor să pierzi grăsimea de pe abdomen la 40 de ani înainte de a fi prea târziu.
Medicul ginecolog Dr Pooja Divan explică de ce grăsimea se acumulează mai repede după 40 de ani. „Există câteva motive comune care ar putea duce la apariția grăsimii pe burtă la femeile în vârstă de 40 de ani”, spune medicul.
Pierderea masei musculare
Pe măsură ce îmbătrânești, ai tendința de a pierde masa musculară, care este o parte a procesului natural numit sarcopenie. Cu cât pierzi mai mult masa musculară, cu atât este mai mare slăbiciunea și mai mica mobilitatea. O scădere a masei musculare încetinește, de asemenea, metabolismul și face dificilă arderea caloriilor, conform datelor de la Harvard Medical School.
Foto: Shutterstock
Cu cât ai mai multă masă musculară, cu atât vei pierde mai multă grăsime de pe abdomen.
Modificări hormonale
Știai că pierderea, ca și creșterea în greutate este determinată și de hormonii tăi? Pe măsură ce vârsta crește, producția de testosteron și de hormoni estrogen din corpul nostru scade. Și, din păcate, acest hormon joacă un rol important în a ajuta la construirea mușchilor și la arderea grăsimilor.
Menopauza
Nivelurile de estrogen sunt afectate după menopauză și perimenopauză și pot duce la acumularea de grăsime în jurul abdomenului, potrivit unui studiu publicat în Journal of Mid-life Health.
Stresul
Combinat cu alte modificări hormonale poate provoca grăsimea abdominală. După 40 de ani, metabolismul tău încetinește, masa musculară începe să scadă și chiar și un pic de stres va înrăutăți lucrurile și este esențial să îl abordezi pentru a evita complicațiile.
Ce este de facut?
Când suntem stresați, corpul nostru produce un hormon numit cortizol, care poate crește pofta de mâncare și poate provoca pofta de alimente bogate în calorii. Cortizolul încurajează, de asemenea, organismul să stocheze grăsimea de pe burtă.
Există multe modalități de a gestiona stresul și ceea ce funcționează pentru o persoană poate să nu funcționeze pentru alta. Cu toate acestea, unele tehnici simple de gestionare a stresului includ lucruri precum yoga, meditația și exercițiile de respirație profundă.
O dietă mai bogată în proteine
Creșterea aportului de proteine poate ajuta să reduci grăsimea de pe burtă. Un studiu publicat în Journal of the American College of Nutrition a constatat că o dietă bogată în proteine te poate ajuta să slăbești. Așadar, dacă dorești să reduci toată grăsimea suplimentară din jurul abdomenului, asigură-te că incluzi o mulțime de proteine în dieta ta: carne slabă, carne de pasăre, pește, tofu, fasole, linte, ouă și produse lactate. Nucile și semințele precum migdalele și semințele de dovleac sunt, de asemenea, surse bune de proteine.
Limitează consumul de alcool
Dacă dorești să pierdeți kilograme limitează consumul de alcool. Unn pahar de vin sau bere poate fi plăcut, dar prea mult poate duce la creșterea în greutate. Alcoolul contine calorii care te fac sa te îngrași și îngreunează arderea grăsimilor din organism.
Redu consumul de sare
Consumul mare de sare poate duce la creșterea în greutate. Un studiu publicat în Annals of Nutrition and Metabolism a constatat că, cu cât aportul de sare este mai mare, cu atât vei câștiga mai multă greutate (sub formă de lichid). Așadar, evita să consumi prea multă sare, deoarece corpul tău o va reține, iar apa adaugă greutate și volum zonei tale abdominale.
Activitatea fizică este o necesitate
Exercițiile fizice sunt singura metodă 100% eficientă de a menține greutatea sub control. Când faci cardio și ridici greutăți, corpul tău folosește mai multă energie și va arde mai multe calorii. Acest lucru funcționează chiar și atunci când nici măcar nu faci mișcare. În plus, antrenamentul de forță te va ajuta să construiești mușchi slabi. Mușchii ard mai multe calorii decât grăsimile. Cu alte cuvinte, cu cât ai mușchi mai dezvoltați, cu atât vei arde mai multe calorii pe parcursul zilei.
Sursa: Health Shots