Cum să-ți vopsești părul acasă, fără riscuri

Vopselele de păr conţin substanţe chimice care îţi pot deteriora podoaba capilară. Mai mult, îţi pot pune sănătatea în pericol dacă suferi de alergii. Aceste neplăceri pot fi evitate dacă urmezi câteva reguli simple.

balsam par jpg

După a vopsire, oferă părului îngriji specială. Foto: Shutterstock

Statisticile arată că 60 la sută din femei şi 10 la sută din bărbaţi îşi vopsesc constant părul, iar motivele sunt dintre cele mai diverse: doresc  o culoare mai intensă a părului, mai multă strălucire, acoperirea firelor albe sau schimbarea radicală a imaginii. Vopsirea părului este încurajată şi de industria de profil, foarte bogată în produse pentru colorarea, sau decolorarea acasă. Aceste produse au devenit opţiunea multora dintre cei care nu au timp pentru colorarea la salon, însă utilizarea lor necesită atenţie şi câteva minime cunoştinţe despre ricurile vopsirii, în raport cu avantajele acestei proceduri.

Verifică dacă ai alergii

Fiecare produs pentru vopsirea parului, fie permanentă, fie semipermanentă,  conţine printre instrucţiunile de utilizare şi un avertisment legat de posibilitatea producerii unor alergii. De aceea, trebuie să faci un test simplu pentru a vedea dacă te expui unui asemenea risc. Prepară o cantitate mică de soluţie pentru vopsit părul şi aplic-o pe pielea din spatele urechii. Las-o să acţioneze timp de minimum jumătate de oră şi după îndepărtare ai grijă să urmăreaşti dacă au intervenit schimbări în starea ta de sănătate. Dacă pe parcursul unei zile nu apar modificări, te poţi vopsi în siguranţă. Însă dacă observi modificări ale culorii pielii, dacă se umflă tegumentul sau apar lezini, apelează de urgenţă la medic pentru tratament.

Nu te vopsi după decolorare

Colorarea permanentă presupune pătrunderea pigmenţilor în profunzimea firelor după ce, în prealabil părul a fost „decolorat" de o substanţă numită peroxid, din compoziţia vopselei. Multe persoane susţin că această substanţă le „arde" părul sau îl fragilizează, dar la polul opus sunt cei care spun că după vopsirea permanentă au părul mai strălucitor şi mai uşor de coafat. Explicaţia efectului diferit ţine, în primul rând, de respectarea timpului de acţiune, specificat în prospectul produsului. Dacă nu respecţi această indicaţie, rişti să-ţi deteriorezi firele de păr. Deshidratarea excesivă este una dintre consecinţe, evidentă în aspectul lipsit de elasticitate, strălucire şi de naturaleţe a părului afectat. Dacă podoaba ta capilară a suportat şi alte proceduri agresive, cum ar fi permanentul sau folosirea frecventă a plăcii de îndreptat, este mai bine să apelezi la vopsirea la salon, mai sigură

Risc de eczeme

În comparaţie cu vopselele semipermanente, vopselele permanente reprezintă un risc mai mare şi pentru pielea scalpului, nu doar pentru calitatea părului. Eczemele şi dermatitele de contact pot apărea în urma utilizării frecvente a produselor de colorare a părului, avetizează specialiştii. Mai mult, pH-ul pielii poate fi modificat, iar pielea scalpului poate deveni uscată şi fragilă. Este bine ca atunci când te vopseşti să întinzi vopseaua doar pe lungimea fielor de păr, evitând pielea scalpului. De asemenea, nu-ţi vopsi părul imediat ce l-ai spălat. Aşteaptă doua zile pentru ca uleiurile naturale, secretate de pielea capului să formeze o barieră care fereşte scalpul de agresiunea vopselei.

Metoda mai blândă, vopsirea semipermanentă

Vopsirea semipermanentă a părului se face cu soluţii mai puţin agresive. Acestea au un conţinut redus de peroxid sau nu conţin deloc această substanţă. Structura firelor nu este afectată iar părul capătă o strălucire intensă după vopsire. Totuşi, cu aceste produse nu se pot obţine nunanţe mai deschise, ci doar accentuarea unor culori, sau închiderea lor.  Fiindcă pigmenţii nu pătrund în profunzimea firelor, vopseaua semipermanentă nu rezistă la mai mult de 12 spălări, lasă urme pe lenjerie şi pe prosoape şi, deşi este o alternativă mai sănătoasă, este evitată de majoritatea celor care doresc schimbrea culorii părului.