Cum să practici sport pentru o viaţă sănătoasă?

1 16 1 jpg jpeg

Odinioară, obligat de împrejurări, omul trebuia să alerge sau măcar să meargă pe jos foarte mult. Dar astăzi, odată cu înmulţirea numărului de mijloace de transport şi scăderea preţului lor devenind astfel accesibile oricui, ocaziile de a face mişcare s-au împuţinat considerabil.

În ziua de azi, chiar şi la ţară, nu se mai practică tăierea ierbii cu coasa, se cresc din ce în ce mai puţine animale pentru consumul familiei, iar lucrul cu mintea a luat locul celui cu mâna. De aceea, chiar şi persoanele care trăiesc în mediul rural, sunt la fel de expuse la bolile provocate de lipsa de mişcare ca şi cele din mediul urban.

Cum acţionează sportul la nivelul organismului?

În timpul mişcării, corpul uman este nevoit să consume mai multă energie decât de obicei, motiv pentru care inima pompează mai repede, se accelerează circulaţia sângelui, iar metabolismul devine mai alert. În plus, se întăreşte sistemul muscular, un sistem care consumă o cantitate foarte mare de nutrienţi, motiv pentru care se poate ţine sub control simplu şi eficient o greutate optimă a corpului.

Cum ar trebui să faci sport ca să fii mai sănătos?

În ceea ce priveşte sportul şi mişcarea, este bine să ai o viziune pe termen lung. Nu prea te ajută la nimic dacă te antrenezi din toate puterile o săptămână, iar în următoarele îţi petreci majoritatea timpului treaz, lâncezind pe scaun sau pe canapea.

La început cel puţin, sportul nu trebuie să fie foarte intens, ci să se bazeze pe exerciţii bine structurate şi pe un program de durată.

Dacă eşti genul de persoană căreia nu îi place să-şi ia angajamente, ca să-ţi intri în mână, încearcă mai întâi activităţi recreative, eventual în aer liber, care să-ţi pună corpul în mişcare şi care să te şi distreze în timp ce faci sport. Airsoft este un exemplu de astfel de joc, o activitate de grup, asemănătoare cu paintball-ul, de care se pot bucura din plin persoane de orice vârstă.

Airsoftul este un joc cu reguli simple, dar care presupune ore bune de mişcare, în care te ascunzi de inamici, sau, dimpotrivă, alergi după ei. Iar pentru a face totul chiar şi mai palpitant, amatorii acestui sport pot achiziţiona din magazinele airsoft Bucureşti echipament militar şi replici de arme care îmbunătăţesc radical experienţa.

La fel ca şi cu airsoftul, persoanele care vor să-şi pună corpul în mişcare, dar nu le place să se închidă într-o sală de fitness, mai pot încerca să joace şi football, basket sau volleyball. Toate aceste sporturi clasice, dar foarte eficiente pentru organism, sunt un mod bun de recreere, dar şi de menţinere a sănătăţii.

Lucruri de reţinut în timpul orelor de sport

Pentru a putea profita la maxim de fiecare minut în care îţi pui corpul în mişcare, îndeplineşte următoarele condiţii:

  • hidratează-te corespunzător;
  • planifică-ţi timpul de pauză;
  • hrăneşte-te cât mai natural.

Astfel, chiar dacă nu începi cu genuflexiuni, abdomene sau tracţiuni foarte solicitante pentru organism, vei obţine ce-i mai bun de la sport şi timpul tău liber dedicat mişcării.