Cum redai strălucirea bijuteriilor
Le poţi păstra o viaţă dacă ai grijă de ele şi le întreţii. Nu trebuie să duci obiectele preţioase la bijutier de fiecare dată. Uneori, o curăţare eficientă le face ca noi, chiar şi după zeci de ani de purtare.
Bijuteriile capătă în timp patina antică şi spunem ca aceasta le dă farmec. În realitate, o bijuterie cu aspect învechit nu se compară cu una care străluceşte şi face o femeie să se simtă preţioasă. De aceea, mizează pe aceste trucuri de îngrijire şi vei avea bijuteriile ca noi, fără să cheltuieşti suplimentar.
Este important cât de des le curăţăm şi cu ce anume. Sunt soluţii care le redau strălucirea pierdută după purtări repetate şi murdărie.
Cu ce poţi curăţa aurul
Comparativ cu bijuteriile din argint, cele din aur nu se pătează, dar au tendinţa de a deveni mate, din cauza depunerilor de praf. Dacă obişnuieşti să speli vasele cu verigheta, de exemplu, sau faci baie cu cerceii, cu inelele, rişti să se depună calcar pe ele. Poţi şterge bijuteriile, pulverizate în prealabil cu alcool sau cu spirt, cu ajutorul unei bucăţi de piele de căprioară. De asemenea, le poţi lăsa la înmuiat cel puţin un sfert de oră în apă călduţă cu săpun lichid şi, apoi, le cureţi uşor cu o periuţă moale. La fel, le poţi face ca noi dacă foloseşti o soluţie cu amoniac din 1 parte amoniac şi 6 părţi apă. Laşi bijuteriile 1 minut să se înmoaie, apoi clăteşti bine fiecare piesă în parte. Bine de ştiut! Nu folosi des această metodă, pentru că poţi înnegri bijuteriile. Ca să redai strălucirea aurului, poţi pune bijuteriile într-un bol cu oţet, 30 de minute, apoi le cureţi cu o cârpă moale. Dacă vrei ca bijuteriile să îşi redobândească aspectul iniţial şi culoarea, utilizează o soluţie din bicarbonat de sodiu, apă caldă şi puţină sare.
Soluţii pentru îngrijirea argintului
Bijuteriile din argint se înnegresc în timp, din cauza reacţiilor dintre pH-ul pielii şi metal. Din fericire, oxidarea argintului nu este un proces ireversibil, aşa că îi poţi reda culoarea dacă îl cureţi periodic. Ai nevoie de pastă de dinţi şi o periuţă. După ce laşi bijuteriile în apă călduţă 30 de minute, aplici pastă de dinţi pe ele şi le periezi, apoi le clăteşti. Le poţi lăsa la înmuiat şi în apă călduţă cu sare, ca să obţii un rezultat mai bun.
Aşa cureţi bijuteriile din inox!
Pentru bijuteriile din inox poţi folosi un amestec din apă caldă şi săpun lichid sau detergent de vase, în care să le laşi la înmuiat 5-10 minute, apoi le clăteşti cu multă apă şi le usuci cu o cârpă de bumbac sau din microfibră.