Ce trebuie să faci dacă ai unghii încarnate

1 unghii incarnate jpg jpeg

Creşterea unghiei în piele este cauzată, cel mai des, de tăierea incorectă a unghiilor. Rezultatul: durere, disconfort la mers, iar uneori poate apărea şi infecţia.

Unghia încarnată apare cel mai frecvent la degetele mari de la picioare. Bărbaţii se confruntă mai des decât femeile cu această neplăcere, cei mai afectaţi fiind tinerii cu vârsta cuprinsă între 20 şi 30 de ani.

Pantofii înguşti, factor de risc

Încălţămintea prea strâmtă poate duce la apariţia acestei neplăceri, căci presează unghia, iar aceasta nu mai creşte normal. Acelaşi efect îl au şi dresurile şi ciorapii prea strâmţi, care ţin degetele lipite unul de celălalt. Şi dacă ai unghia tăiată prea scurt, poate să crească în piele. Pentru a preveni apariţia unei astfel de probleme este bine să nu rotunjeşti unghiile, ci să le dai o formă pătrată. Predispuşi sunt şi cei care se confruntă cu micoze ale unghiilor.

Poate apărea şi infecţia osului

Când unghia încarnată se infectează, apar secreţii purulente, inflamaţia şi înroşirea zonei, uneori şi febră. În acest caz, cel afectat trebuie să se prezinte la medic, care va stabili tratamentul. Este vorba de o intervenţie chirurgicală minoră, prin care medicul va scoate o parte sau toată unghia, în funcţie de fiecare caz în parte. În urma micii intervenţii, poate fi nevoie şi de un tratament cu antibiotice. Osteomielita, adică o infecţie a osului, este o altă complicaţie, mult mai gravă, care poate apărea la persoanele care nu au tratat unghia încarnată. În acest caz, diagnosticul va fi pus şi în urma unei radiografii.

Ce e de făcut

În faze incipiente, te poţi trata şi acasă. Astfel, ţii piciorul afectat în apă călduţă, de câtre trei-patru ori pe zi, 10-15 minute. Seara, înainte de culcare, spală locul afectat cu apă şi săpun. Încearcă să scoţi colţul unghiei cu un beţişor de ureche. Va fi dureros, dar este cea mai importantă parte a tratamentului. Apoi, pune o bucăţică de tifon între unghie şi piele, ca unghia să nu se încarneze din nou. Schimbi acest pansament în fiecare zi, timp de 2 săptămâni, cât este indicată procedura. În cazul în care nu vezi îmbunătăţiri, mergi la medic. Este exclusă purtarea pantofilor strâmţi sau cu toc înalt, fiind indicată încălţămintea cât mai lejeră.

SFAT

Persoanele care au diabet zaharat trebuie să meargă la medic încă de la primele simptome, pentru că, în cazul lor, riscul de complicaţii este mai mare.

INFO

Nu încerca să scoţi unghia încarnată din piele cu foarfeca, fiindcă rişti să faci o infecţie.

Citeste si: Curiozităţi despre unghii. De ce cresc mai repede cele de la mâini