Ce tip de burta ai si cum scapi de ea
Antrenorul James Duigan, celebru in randul starurilor, sustine ca nu exista o metoda general valabila pentru a obtine un adbomen plat si ca exercitiile trebuie adaptate in functie de tipul de burtica pe care o avem.
Duigan a identificat 5 tipuri, pentru fiecare dintre ele fiind necesara o abordare diferita.
1. Burtica dubla (tip roata de rezerva)
Este specifica persoanelor sedentare, mai ales celor care petrec mult timp stand la birou. De asemenea, persoanele care au acest tip de burtica sunt, in general, innebunite dupa dulciuri. Burtica provine din faptul ca se consuma foarte multi carbohidrati (din produse precum covrigi, biscuiti, prajiturele etc.) si lipsesc exercitiile. De aceea, acest tip de burta este acompaniat adesea de grasime depusa pe solduri si pe picioare. Din fericire, se pare ca genul acesta de abdomen este cel mai usor de modelat, intrucat cauza este consumul de alimente nepotrivite combinat cu lipsa exercitiilor.
Cum scapi de ea - In primul rand trebuie sa renunti la alcool. De ce? Foarte simplu - alcoolul inseamna zahar pur, care se depune direct pe abdomen, deoarece arderea grasimilor este impiedicata pana cand intreaga cantitate de alcool e procesata de organism. Dupa aproximativ 2 saptamani de la renuntarea la alcool, acorda maxima importanta dietei. Mananca bine si misca-te mai mult. Evitata asa-numitele alimente dietetice, pentru ca, de multe ori, contin multe chimicale, zahar rafinat, sare si alti conservanti periculosi meniti sa le dea savoare. Renunta la numararea caloriilor in favoarea unei alimentatii sanatoase, care sa includa mancare proaspata, neprocesata. Incepe ziua cu oua si somon afumat sau chiar cu piept de pui la gratar si legume. Si nu te teme de grasimile bune, cum sunt cele din avocado, alune sau ulei de peste. Acestea incurajeaza organismul sa arda grasimile nefolositoare, dandu-ti un abdomen plat. Nu uita, de asemenea, ca exercitiile ajuta foarte mult. Mersul pe jos, fandarile, abdominalele, genuflexiunile sau exercitiile yoga pot fi de ajutor. Nu ai nevoie neaparat de ore intregi de gimnastica.
Truc de retinut - Daca ai tendinta sa te recompensezi cu o prajitura sau sa intampini vestile proaste cu biscuiti si ciocolata, aminteste-ti totusi ca a fi frumoasa inseamna deopotriva cum arati si cum te simti. Punctul de plecare pentru orice tentativa de slabire este sa te simti fericita.
2. Burtica de stres
Burta apare din cauza stresului la persoanele ambitioase, perfectioniste. De obicei aceste persoane au si probleme digestive precum sindromul colonului iritabil, care cauzeaza gaze si fac ca abdomenul sa arate si mai rau. Burta cauzata de stres este usor de modelat, intrucat grasimea este localizata in zona ombilicala. Explicatia este simpla. Cand suntem stresati, producem cortizol, un hormon care incurajeaza corpul sa acumuleze grasime in jurul stomacului. Burtica stresata este destul de tare la atingere.
Cum scapi de ea - Principalele aspecte ce cauzeaza o astfel de burtica sunt saritul peste mese, suprasolicitarea sitemului nervos cu un consum prea mare de cofeina, consumul de mancare de tip fast-food. Prin urmare, trebuie sa incepi prin a-ti schimba putin stilul de viata. Culca-te mai devreme. Culcatul tarziu deregleaza producerea de leptina, hormonul care regleaza metabolismul. De aceea, atunci cand te culci tarziu ai tendinta de a manca dulciuri, care dau energie pe moment, dar care se depoziteaza pe abdomen. Combate oboseala si stresul printr-o respiratie adanca, prin meditatie si prin bai lungi inainte de somn. De asemenea, limiteaza consumul de cafea la maxim 2 cani pe zi. Consumul de magneziu ajuta si el la modelarea unei burtici cauzate de stres. Cel mai indicat este consumul de alimente care contin magneziu, precum legumele cu frunze de culoare verde inchis, alunele braziliene sau semintele. Nu exagera cu exercitiile! Exercitiile cardio, care cresc nivelul de cortizol, nu reprezinta cheia succesului. Opteaza mai degraba pentru plimbari lungi pe jos, pentru exercitii yoga sau pentru exercitii cu greutati.
Truc de retinut - Un secret util pentru a obtine un abdomen plat daca ai o astfel de burtica este consumul de ceai de musetel. Acesta, impreuna cu anumite pozitii de yoga ajuta la scaderea nivelului de cortizol.
3. Burtica lasata
Este specifica mamicilor foarte ocupate sau femeilor pe care cariera le suprasolicita. Adesea, o astfel de burtica apare din cauza rutinei, atunci cand mananci aceleasi macaruri mereu sau faci aceleasi exercitii la sala. De aceea, nu este bine sa exagerezi, extenuandu-te cu aceleasi exercitii la nesfarsit.
- Varietatea este cheia daca vrei sa scapi de o astfel de burtica. Consuma multe fibre pentru a evita neplaceri legate de digestie, precum inflamarea, balonarea sau constipatia, care pot accentua acest tip de burtica. Legumele cu frunze verzi, taratele de ovaz, cerealele integrale sunt surse naturale excelente de fibre.
Bea multa apa si consuma mancaruri usor digerabile precum legume verzi, peste sau pui. Retine ca abdominalele facute incorect accentueaza curbura spatelui si burtica lasata. Inlocuieste-le cu flotari! Fa flotarile sprijinindu-te pe antebrate si pe degetele de la picioare, astfel incat atunci cand te ridici sa ai corpul paralel cu podeaua. Incepe prin a mentine pozitia timp de 10 secunde, apoi mareste durata treptat, pana la un minut.
Truc de retinut - Fa zilnic cateva exercitii cu greutati. Acestea ajuta la eliminarea grasimilor intr-un timp mai scurt.
4. Burtica de mamica
Femeile cu acest gen de burtica sunt cele care au nascut relativ recent si au putin timp pentru ele. Dupa nastere, uterul se lasa si este mai greu decat inainte de sarcina. Dureaza cel putin 6 saptamani pana revine la forma initiala, asa ca nici macar nu te gandi ca vrei sa revii la un abdomen plat inainte de a se sfarsi aceasta perioada.
- Ai nevoie sa-ti intaresti muschii din zona pelvina si din zona inferioara a abdomenului pentru a regla circulatia sangvina. Nu te grabi sa incepi exercitiile pentru a scapa de burtica. Asteapta macar 2 - 3 luni si incearca sa nu te stresezi din cauza abdomenului pentru ca nu te va ajuta cu nimic.
Acorda-ti o pauza binemeritata, in care sa te preocupi doar de bebelusul tau. James Duigan recomanda suplimentele pe baza de ulei de peste, care activeaza hormonii datoritas carora se ard grasimile si ii inhiba pe cei datorita carora se depoziteaza grasimile. Tratamenul se incepe cu 3 pastile a cate 1000 mg pe zi, apoi se mareste doza pana la 5 pastile. Este reteta care a ajutat-o pe Elle Macpherson sa isi revina dupa 2 sarcini. Consuma zilnic grasimi bune, care se gasesc in alune, in ulei si in masline. Acestea ajuta organismul sa absoarba mai bine vitaminele din alimente si sa arda grasimile si ajuta, de asemenea, la combaterea oboselii. Exercitiile Kegel, repetate de 4 5 ori pe zi, sunt si ele de mare ajutor. Abdominalele trebuie evitate la inceput, pentru a nu departa si mai mult muschii abdominali, afectati de sarcina.
Truc de retinut - Cateva reprize de somn in timpul zilei si exercitii de stretching inainte de culcare sunt ideale pentru a activa hormonii de ardere a grasimilor.
5. Burtica balonata
Multe femei au burtica plata dimineata, insa pe masura ce ziua avanseaza, burta devine tot mai umflata, din cauza indigestiei sau a gazelor. Acest gen de burtica apare din cauza intolerantei la anumite alimente sau din cauza unei diete proaste. Daca mananci constant aceleasi alimente, este posibil sa nu iti dai seama care e cauza balonarii, asa ca incearca sa variezi un pic dieta.
- Intolerantele cele mai comune sunt la grau si la gluten (paine, paste, pizza, prajituri, cereale etc.), alcool, drojdie (produse de patiserie si bere) si lactate procesate (branza, unt etc.).
Dintre acestea mai ales glutenul este cel care da senzatia de balonare. Incearca sa elimini pe rand aceste substante din dieta, pentru a vedea care dintre ele influenteaza negativ organismul. Incearca, in schimb, sa ai o dieta bogata in legume proaspete, carne si peste. Ai grija, de asemenea, la repartitia meselor. Mananca mai mult la micul dejun si mai putin la cina. Balonarea poate fi si un semn al unei flore intestinale dezechilibrate. Pentru a avea un abdomen plat e nevoie ca intestinele sa fie populate de bacterii prietenoase. Consumul de probiotice este cea mai buna modalitate de a asigura un echilibru in acest sens. Supa miso, frisca, usturoiul, ceapa, kale sunt surse de bacterii prietenoase.
Truc de retinut - Chiar daca pare greu de crezut, modul cel mai bun de a scapa de acest tip de burtica este respiratia. Incearca in fiecare dimineata urmatorul exercitiu: stai pe spate, intr-o relaxare totala si respira adanc, ca si cum ai trage aer in burta, de 10 ori. Dupa ce mananci, o plimbare va ajuta si digestia.