Ce sunt testele nutrigenetice. Cum poţi preveni boli ca diabetul şi cancerul cu ajutorul alimentaţiei potrivite ţie

1 shutterstock 745644112 jpg jpeg

Alimentaţia precară omoară mai mulţi oameni decât tutunul, potrivit unui studiu parte din Global Burden of Disease, realizat de Institute of Health Metrics and Evaluation. Se pare că cea mai mare problemă este lipsa nutrienţilor din alimentaţie, ceea ce cauzează o serie de afecţiuni cum ar fi atacul de cord, diabetul sau chiar cancerul.

Cifrele sunt mai mult decât îngrijorătoare – 11 milioane de oameni din toată lumea mor anual de boli care pot fi prevenite cu dieta potrivită. Fiecare corp este unic şi are nevoi la fel de unice. Şi atunci de ce încercăm să uniformizăm dietele sperând mereu la un alt rezultat? Vegană, vegetariană, fără gluten, proteică, paleolitică, disociată, mediteraneană. Fiecare dietă are propriul mecanism şi este potrivită pentru un anume tip de organism. Ca să afli ce alimente îţi hrănesc cel mai bine corpul, nu îţi permiţi să experimentezi la nesfârşit. Soluţia este alinierea dietei cu bagajul genetic. Mai exact, ascultă-ţi genele şi vei şti ce să mănânci ca să fii sănătos.  

Între gene, metabolism şi regim alimentar există o corelaţie. Caracteristicile genetice pe care le ai au impact asupra felului în care organismul tău răspunde la nutrienţi.

„Baza este genomul uman. Nutrigenetica este o ştiinţă care s-a născut din alăturarea altor două ştiinţe – nutriţie şi genetică – şi studiază interacţiunea dintre genomul uman şi nutrienţi. Felul în care ADN-ul nostru reacţionează la aportul diverşilor nutrienţi. Din punct de vedere genotipic, diferenţele dintre noi sunt uriaşe. Avem în organismul uman zeci de mii de gene, care dezvoltă variaţii. Până în momentul de faţă sunt cunoscute 8 milioane de tipuri de variaţii genetice. Prin testele nutrigenetice studiem aceste variaţii genetice care apar în urma consumării unor anumite alimente”, explică Dr. Adina Trandafir, doctor în Genetică, specialist Nutrigenetică şi consilier nutriţional. 

Testele nutrigenetice ajută atât persoanele care caută să adopte un stil de viaţă sănătos cât şi pe cele care se confruntă cu probleme estetice cum ar fi grăsimea localizată care nu cedează nici măcar cu tratamente corporale, care au un IMC ridicat şi au dificultăţi în menţinerea unei greutăţi normale, anumite intoleranţe precum cea la gluten, cafeină, alcool, lactoză şi carenţă de micronutrienţi sau care, pur şi simplu îşi doresc să-şi menţină greutatea pe care o au şi să urmeze un regim de viaţă echilibrat, fără excese.

„Un astfel de test ne ajută să ne conturăm şi să ne direcţionăm viaţa într-un acord perfect cu informaţia genetică pe care o deţinem. Ceea ce este bun pentru mine nu este neapărat benefic şi pentru o altă persoană. Nutrigenetica ne oferă aceste date despre noi, în urma unei testări pe care o facem o singură dată în viaţă”, spune Cristina Toma, nutriţionist.

Informaţia ascunsă în ADN-ul tău conţine date preţioase despre predispoziía la intoleranţele alimentare pe care le moşteneşti şi care îţi pot influenţa starea de sănătate, precum şi care sunt bolile la care eşti predispus şi pe care le poţi influenţa la rândul tău, prin alimentaţie. 

„Un sfat nutriţional corect trebuie să pornească de la informaţia genetică şi de la toate informaţiile legate de fiziologia organismului. Oricine intră în cabinetul nutriţionistului ar trebui să primească această recomandare – dacă ai nişte particularităţi în asimilarea nutrienţilor, ar trebui, în primul rând, să îţi cunoşti aceste particularităţi. Valabil şi pentru particularităţile de la nivelul microbiomului sau predispoziţiile spre intoleranţe alimentare. Pe toate ar trebui să le cunoşti înainte de a creiona o dietă potrivită pentru tine”, spune Dr. Adina Trandafir, doctor în Genetică, specialist Nutrigenetică şi consilier nutriţional.  

„Testul nutrigenetic este non-invaziv. Pentru un test de acest fel se recoltează salivă. Ulterior, vei primi un raport personalizat cu informaţiile despre modul în care organismul tău reacţionează la unele alimente, în funcţie de informaţiile ADN obţinute, precum şi ce tipuri de alimente şi nutrienţi este mai indicat să consumi şi în ce proporţii”, explică Marina Aristotel, Managing Director Avra Aesthetic Institute.