Ce se întâmplă cu kilogramele pe care le pierdem prin slăbit?

Deși se vorbește mult despre dietele la modă și de pierderea în greutate, puțini dintre noi știu cum un kilogram de grăsime dispare.

Chiar și medicii, dieteticienii și antrenorii personali au cunoștințe limitate în această direcție, o dovedește un sondaj realizat printre specialiști austaralieni, iar cea mai comună concepție greșită, este aceea că grăsimea dispare pentru ca este transformată în energie. Problema acestei teorii este că încalcă legea conservării materiei, pe care o respectă toate reacțiile chimice.

slabire_shutterstock 759358522 (1) jpg

Kilogramele dispar, în mare parte, prin procesul de expirație. Foto: Shutterstock

Mai exact, sondajul printre profesioniștii australieni chestionați a arătat că doar 98% dintre ei au putut explica cum funcționează pierderea în greutate.

Deci, dacă nu se transformă în energie, mușchi sau deșeuri, unde se duce grăsimea pe care o „slăbim”?

Răspunsul corect este că grăsimea este transformată în dioxid de carbon și apă. Expiri dioxidul de carbon, iar apa se amestecă în circulația sanguină până când se pierde sub formă de urină sau transpirație.

Dacă pierzi 10 kg de grăsime, exact 8,4 kg ies prin plămâni, iar restul de 1,6 kg se transformă în apă. Cu alte cuvinte, aproape toată greutatea pe care o pierdem este expirată.

Acest lucru surprinde aproape pe toată lumea, dar, de fapt, aproape tot ceea ce mâncăm iese înapoi prin plămâni. Fiecare carbohidrat pe care îl digerați și aproape toate grăsimile sunt transformate în dioxid de carbon și apă. Același lucru este valabil și pentru alcool.

Proteinele au aceeași soartă, cu excepția părții mici care se transformă în uree și alte solide, pe care le excreți sub formă de urină.

Singurul lucru din alimente care ajunge la colon nedigerat și intact sunt fibrele alimentare. Orice altceva este absorbit în sânge și în organe și, după aceea, nu va ajunge nicăieri, până nu-l expiri.

Motivul pentru care ne îngrășăm sau slăbim este mult mai puțin misterios dacă ținem evidența tuturor kilogramelor, nu doar a caloriilor.

Conform celor mai recente cifre guvernamentale, australienii consumă 3,5 kg de alimente și băuturi în fiecare zi. Dintre acestea, 415 de grame sunt macronutrienți solizi, 23 de grame sunt fibre și restul de 3 kg sunt apă.

De asemenea, inhalează mai mult de 600 de grame de oxigen, iar această cifră este la fel de importantă pentru greutate.

Cele 415 de grame de carbohidrați, grăsimi, proteine ​​și alcool consumate zilnic vor produce exact 740 de grame de dioxid de carbon plus 280 de grame de apă (aproximativ o cană) și aproximativ 35 de grame de uree și alte solide excretate sub formă de urină.

Rata metabolică de odihnă a unei persoane de 75 kg (rata la care corpul folosește energia atunci când persoana nu se mișcă) produce aproximativ 590 de grame de dioxid de carbon pe zi. Nicio pastilă sau poțiune pe care o poți cumpăra nu va crește această cifră

Vestea bună este că expiri 200 de grame de dioxid de carbon în timp ce dormi adânc în fiecare noapte, așa că ai expirat deja un sfert din ținta zilnică chiar înainte de a te da jos din pat.

Așadar, dacă grăsimea se transformă în dioxid de carbon, pur și simplu să respire mai des și mai mult ar putea să te facă să slăbești? Din nefericire nu. Singura modalitate prin care poți crește în mod conștient cantitatea de dioxid de carbon pe care o produce corpul tău este prin mișcarea mușchilor.

Dar iată mai multe vești bune. Pur și simplu să te ridici și să te îmbraci îți dublează rata metabolică. Cu alte cuvinte, dacă ți-ai încerca pur și simplu toate ținutele timp de 24 de ore, ai expira mai mult de 1.200 de grame de dioxid de carbon.

Mai realist, mersul la plimbare triplează rata metabolică, la fel și gătitul, aspiratul casei și măturatul.

Metabolizarea a 100 de grame de grăsime consumă 290 de grame de oxigen și produce 280 de grame de dioxid de carbon plus 110 de grame de apă. Mâncarea pe care o mănânci nu poate schimba aceste cifre.

Prin urmare, pentru a pierde 100 de grame de grăsime, trebuie să expiri 280 de grame de dioxid de carbon în plus față de ceea ce vei produce expirând toată mâncarea.

Orice dietă care furnizează mai puțin „combustibil” decât arzi va face acelasi lucru, adică te va ajuta să slăbești, prin mecanismul descris mai sus.

Sursa: The Conversation