Ce se întâmplă cu adevărat cu corpul tău când slăbești prea repede

Pierderea rapidă în greutate poate provoca simptome ușoare, cum ar fi probleme de concentrare și poate avea consecințe mai grave, cum ar fi litiaza biliară.

Dacă scăderea în greutate este scopul tău, s-ar putea să fii încântat să vezi că cifrele de pe cântar scad. Dar pierderea în greutate prea rapidă poate duce la efecte secundare neplăcute.

„Conform experților în slăbit, slăbirea de 1 până la 2 kilograme pe săptămână este cel mai sănătos și mai durabil ritm de slăbire”, spune dr. Gary Foster, director științific la WeightWatchers. „După primele câteva săptămâni, pierderea în greutate care depășește acest ritm este considerată prea rapidă”.

image

DE la 1 la 2 kg pe săptămână, pierderea corectă în greutate. Foto: Shutterstock

În plus, „când discutăm despre o rată rapidă de pierdere în greutate, ne referim la pierderea în greutate după primele două săptămâni”, spune dr. Foster. „La începutul unei diete de slăbire, se poate aștepta o rată mai mare de pierdere în greutate , ca reacție a corpului tău la o nouă rutină.”

Deci, ce se întâmplă dacă slăbești prea repede? Iată complicațiile frecvente:

Oboseală

Primul simptom pe lista a ceea ce se întâmplă când slăbești prea repede este senzația de leșin. Iar o dietă săracă în calorii sau cu un conținut scăzut de carbohidrați poate provoca o vedere încețoșată.

„Dacă întâmpinați o scădere rapidă în greutate ca urmare a unei diete inadecvate din punct de vedere nutrițional, cercetările au arătat că unele simptome fizice pot include amețeli când vă ridicați în picioare”, spune dr. Foster.

Într-adevăr, lipsa suficienților nutrienți - cum ar fi grăsimile, proteinele, carbohidrații, vitaminele și mineralele - poate îngreuna funcționarea corpului, ceea ce duce la oboseală și amețeli, conform Clinicii Cleveland.

De aceea, medicii recomandă consumul unei varietăți de alimente hrănitoare,  chiar și pe durata curelor de slăbire.

Aportul de calorii nu trebuie să scadă sub 1.200 pe zi pentru femei, sau 1.500 pe zi pentru bărbați, conform Harvard Health Publishing. Consumul de de prea puține calorii te poate priva de nutrienți esențiali.

Poate apărea greața

Greața și pierderea în greutate pot merge mână în mână.În primul rând, amețelile de la pierderea rapidă în greutate pot duce la greață, potrivit Clinicii Mayo. Deficiențele nutriționale asociate cu o dietă extrem de limitată pot provoca, de asemenea, disconfort la stomac și alte probleme digestive, cum ar fi constipația, conform Clinicii Cleveland.

Alteori, greața este un simptom al unui alt efect secundar al pierderii rapide în greutate: calculii biliary.

Faci calculi biliari

Dacă slăbești prea repede, un alt efect secundar ar putea fi calculii biliari. Ei sunt depozite mici și dure de colesterol sau bilirubină care se formează în vezica biliară, conform Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale (NIDDK).

Când slăbești prea repede, ficatul tău poate secreta colesterol suplimentar, iar vezica biliară s-ar putea să nu-și golească conținutul. Toate împreună, te pot expune un risc mai mare de calculi biliari.

Aceste depozite pot provoca simptome precum:

·     Durere în abdomen

·     Greaţă

·     Vărsături

·     Febră

·     Frisoane

·     Icter

·     Urina de culoarea ceaiului si scaun deschis la culoare

Îți cade părul

Un alt pericol este că ți-ar putea cădea părul, potrivit Clinicii Cleveland. Asta pentru că atunci când reduci caloriile sau elimini grupuri întregi de alimente din dieta ta, pierzi nutrienții esențiali care ajută corpul să funcționeze cât mai bine. Rezultatul? Efecte secundare precum căderea părului.

Se topesc mușchii

Mușchii tăi sunt responsabili pentru arderea semnificativă a caloriilor, conform Clinicii Mayo.

Când slăbești în ritmul recomandat de experți de 1 până la 2 kilograme pe săptămână, pierzi grăsime în loc de mușchi, conform Clinicii Cleveland. Dar pierderea în greutate prea rapidă înseamnă de obicei că pierzi mușchi

Metabolismul tău încetinește

În mod similar, atunci când scapi de kilograme prea repede, metabolismul tău trece în modul de supraviețuire pentru a păstra energia și a preveni foametea, potrivit Clinicii Cleveland.

Aceasta înseamnă că arzi calorii într-un ritm mai lent. Dacă începi să mănânci din nou dieta obișnuită, acest lucru poate fi un șoc pentru sistemul tău - deoarece metabolismul tău nu mai este obișnuit să proceseze acea cantitate de calorii, este ușor să recâștigi orice greutate pierdută.

Densitatea osoasă ar putea scădea

Slăbirea rapidă în greutate a fost legată de o densitate minerală osoasă scăzută și de o sănătate precară a oaselor, de aceea, cel mai bun mod de a vă păstra sănătatea oaselor este să pierzi în greutate într-un ritm mai lent și mai constant.

Probleme de concentrare

Efectele secundare ale pierderii rapide în greutate nu sunt doar fizice. Deci, dacă slăbești prea repede, ce se întâmplă cu creierul tău?

„Studiile au arătat că simptomele suplimentare ale pierderii rapide în greutate pot include scăderea concentrării și oboseala”, spune dr. Foster.

Aceasta pentru că nu ai suficienți nutrienți pentru a susține nivelul de energie, ceea ce te împiedică să gândești clar.

Ce să faci în schimb

În loc să urmezi o dietă care promite o scădere rapidă în greutate, urmărește să reducă aproximativ 500 de calorii din dieta ta zilnică, ceea ce te va ajuta să slăbești aproximativ o jumătate de kilogram pe săptămână. De asemenea, poți arde calorii printr-un exercițiu favorabil de pierdere în greutate.

Scopul final al pierderii în greutate este fim mai sănătoși. O abordare lentă și constantă pentru a atinge acest obiectiv și pentru a evita orice efecte secundare potențial periculoase este cea mai înțeleaptă decizie.