Ce obiceiuri învață copiii din căsnicia părinților?

Copiii tăi pot învăța lecții esențiale de viață doar observând căsnicia ta.

Implicarea 

Baza fiecărei căsnicii de succes este angajamentul și dedicarea față de celălalt. Când viața este bună, este ușor să fii răbdător și iubitor, dar când viața devine dificilă și începi să te confrunți cu provocări, poți fi tentat să lași furia și vina să se strecoare în căsnicie și să o slăbească. Copiii tăi îți observă răspunsurile la dificultățile vieții și, mai important, modul în care vă tratați unul pe celălalt în aceste momente.

copii si parinti jpeg

Copiii învață comportamentele părinților. Foto: Shutterstock

Ești încă iubitor, răbdător și înțelegător față de partenerul tău? Pe măsură ce cresc și intră în propriile relații adulte, copiii tăi vor folosi acest model pentru a-i ghida prin situațiile lor dificile.

Respect și a cere scuze

Un ego nesănătos a distrus multe căsnicii. O căsnicie prosperă necesită ca soții să se respecte reciproc, ceea ce înseamnă să înveți să ceri scuze atunci când greșești. Când copiii văd că relația părinților lor nu este dominată de ego sau de sindromul "eu am ultimul cuvânt," ei învață să-și respecte propriii frați și prieteni. Să-ți ceri scuze (când este cazul) nu este o slăbiciune, ci puterea unui soț sigur pe el.

Aprecierea

Pe măsură ce o căsnicie devine ocupată cu obligațiile vieții - muncă, copii, carieră, finanțe, îngrijirea părinților în vârstă și alte responsabilități personale și familiale, cuplurile încep adesea să uite de aprecierea pentru celălalt.  Cuplurile uită să se reconecteze și să-și ia timp unul pentru celălalt,  să fie recunoscători și nu își mai spun "mulțumesc." Copiii trebuie să își vadă părinții demonstrându-și afecțiunea și aprecierea reciprocă prin folosirea cuvintelor amabile, complimentelor și actelor gândite. Acest lucru îi învață pe copii importanța recunoștinței și îi încurajează să găsească modalități de a-și aprecia prietenii și familia.

Cum împart sarcini

O căsnicie este ca un tango... partenerii trebuie să conducă, să urmeze, să se apropie, dar și să se îndepărteze din nou pentru a lăsa spațiu exprimării individuale! O căsnicie puternică este cea care demonstrează aceste calități de a împărți sarcini și muncă în echipă, iar copiii învață aceste abilități devreme în viață când sunt martori la părinții lor împărțind în mod corespunzător toate responsabilitățile unei gospodării.

Gestionarea dezacordurilor

A avea opinii diferite este un lucru normal în orice relație, dar joacă un rol critic în contextul unei căsnicii. Când copiii își văd părinții abordând și rezolvând aceste dezacorduri într-un mod respectuos, ei învață că  pot fi rezolvate fără a țipa, a striga, a lovi sau a fi răutăcioși. Copiii învață importanța empatiei și atenției la nevoile și punctul de vedere al altei persoane. Prin experiența observării părinților rezolvând conflictele, copiii învață că dezacordurile sunt normale, inevitabile, dar pot fi gestionate într-un mod sigur, constructiv și sănătos.

Stabilirea obiectivelor și planificarea

Companiile nu sunt singurele care au obiective; și familiile orientate spre viitor au! Ca părinte, o parte din responsabilitatea ta este să ajuți copiii să aprecieze nuanțele investind în calitatea viitoare a vieții pe care o familie dorește să o aiba. În special, acest lucru înseamnă articularea și împărtășirea obiectivelor legate de sănătate, carieră, finanțe, divertisment, nevoi spirituale etc. Cum ne permitem o mașină nouă? Unde putem merge în următoarea noastră vacanță? Cum putem deveni mai sănătoși ca familie? Implicarea corespunzătoare a copiilor în identificarea, stabilirea și atingerea obiectivelor ca familie îi încurajează să respecte roadele eforturilor tale.

Umor

Râsul leagă oamenii și s-a spus că „nu putem iubi cu adevărat pe cineva cu care nu râdem niciodată.” Umorul într-o căsnicie creează amintiri plăcute, șterge sentimentele de răutate și sporește intimitatea emoțională a căsniciei. Când râzi împreună, râzi de tine și chiar unul de celălalt, copiii tăi învață să ia viața mai pozitiv. Corelat puternic cu fericirea și bucuria, umorul întărește legăturile familiale și aceste „incidente și amintiri amuzante” vor fi rememorate la reuniunile de familie și vor aduce râsete mulți ani de acum înainte!

Așadar, părinți, puteți petrece ore întregi predicând copilului vostru despre beneficiile de a fi o persoană „bună,” dar realitatea este că trebuie să vadă că modelați aceste comportamente în  familia lui. 

Sursa: Parent Circle