Ce este apa alcalina. La ce ajuta si cand nu este indicata

1 apa jpg jpeg

Apa alcalina este laudata de celebritati precum Beyoncé si Miranda Kerr. Se spune ca aceasta o numeroase beneficii pentru sanatate. Dar ce anume este apa alcalina si este cu adevarat mai buna decat apa de la robinet?

Apa alcalina este apa care are un pH mai ridicat decat apa de la robinet. Valorile pH-ului variaza de la 0 la 14, indicele de 7.0 fiind considerat neutru. Cu cat nivelul pH-ului este mai mare, cu atat este mai alcalin. Cu cat nivelul pH-ului este mai scazut, cu atat este mai acid. Daca apa de la robinet are pH-ul 7.0, apa alcalina are pH-ul 8.0 sau 9.0, spun specialistii. Apa alcalina trebuie sa contina si elemente care pot fi benefice pentru sanatate: calciu, siliciu, magneziu.

Cum se obtine

Apa ce este in mod natural alcalina isi preia calitatile din mediul natural: apa izvoarelor, de exemplu.  Dar poti sa-ti prepari propria apa alcalina cu ingrediente simple precum suc de lamaie si/sau bicarbonat de sodiu. Si ionizatoarele de apa sunt, de asemenea, utile. Ionizatorul de apa este un aparat care foloseste procesul de electroliza pentru a separa apa in apa alcalina ionizata si apa acida ionizata.

Este apa alcalina buna pentru tine?

Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa sustina numeroasele afirmatii despre beneficiile pentru sanatate ale apei alcaline facute de utilizatori si vanzatori. Cu toate acestea, exista cateva cercetari care arata ca apa alcalina poate fi utila in anumite conditii.

De exemplu, un studiu din 2012 arata ca un consum regulat de apa in stare naturala, alcalina, cu un pH de 8,8 poate ajuta la dezactivarea pepsinei, principala enzima care provoaca reflux de acid.

O alta cercetare arata ca apa alcalina este benefica persoanelor cu tensiune arteriala crescuta, diabet si colesterol ridicat.

Un studiu mai recent efectuat pe 100 de persoane a constatat o diferenta semnificativa in vascozitatea sangelui dupa consumarea apei cu un pH ridicat comparativ cu apa obisnuita dupa un antrenament intens. Cei care au consumat apa cu un pH ridicat aveau o viscozitatea cu 6,3% mai mica fata de cei care ai baut apa potabila purificata. 

Cu toate acestea, este nevoie de mai multa cercetare pentru a raspunde altor afirmatii facute de sustinatorii apei alcaline. Potrivit acestora, apa alcalina:

 • are proprietati antiimbatranire;
 • curata colonul;
 • intareste sistemul imunitar;
 • ajuta la pierdere in greutate;
 • tine la distanta cancerul.

Nu e lipsita de riscuri

Desi apa potabila alcalina este considerata sigura, aceasta poate produce efecte secundare negative, precum scaderea aciditatii naturale a stomacului, care ajuta la distrugerea bacteriilor. In plus, un exces de alcalinitate in organism poate cauza probleme gastrointestinale si iritatii ale pielii. Prea multa alcalinitate poate, de asemenea, sa creasca pH-ul normal al organismului, ceea ce duce la alcaloza metabolica, o afectiune care poate produce urmatoarele simptome:

 • greata
 • varsaturi
 • tremurul mainilor
 • muscaturi musculare
 • furnicaturi ale extremitatilor
 • confuzie

Alcaloza poate provoca, de asemenea, o scadere a nivelului de calciu in organism, care poate afecta sanatatea oaselor. Cu toate acestea, cea mai frecventa cauza a hipocalcemiei nu este aceea de a bea apa alcalina, ci de a avea o glanda paratiroida subactiva.