Ce beneficii oferă și cum se prepară sucul de țelină și varză?

Sucul de țelină este în topul băuturilor sănătoase. De obicei, este combinat cu mere, spanac, ghimbir sau lămâie și mulți își încep ziua cu această băutură.

image

Sucul de țelină este preferat pentru a crește energia, pentru a detoxifica organismul, a menține sănătatea ficatului, pentru a stimula imunitatea și pentru multitudinea de vitamine și de mineralele din el.

Dar sucul de țelină combinate cu alte sucuri de legume oferă chiar și mai multe avantaje pentru sănătate. Iar mixul de suc de țelină cu suc de varză, este foarte avantajos pentru sănătate, scrie EmediHealth.com

Detoxifică organismul

Țelina este o legumă cu un conținut ridicat de apă, iar consumul de suc de țelină, cu atât maim ult permite organismului să elimine cu ușurință toxinele.

Compușii săi bioactivi includ acid cafeic, acid p-cumaric, acid ferulic, apigenină, luteolină, tanin, saponină și kaempferol, care acționează ca antioxidanți puternici ce elimină radicalii liberi din organism, strucutri care afectează celulele și organele corpului.

Combinarea sucului de țelină cu cel de varză, crește capacitatea  de detoxifiere ale ficatului și rinichilor și de a proteja aceste organe de toxicitatea datorată metalelor grele, poate însemna un detox puternic, care poate ajuta sănătatea.

 Întărește imunitatea

Pe lângă faptul că este o sursă bogată de antioxidanți, sucul de țelină conține și nutrienți implicați în stimularea funcțiilor imunitare din organism. S-a descoperit că extractele de țelină posedă unele proprietăți antibacteriene atunci când sunt aplicate pe rănile pielii. Iar sucul de varză este bogat în vitamina C, doar 100 g de varză vă oferă 41% din necesarul zilnic de vitamină. Deoarece vitamina C este implicată în multiplicarea și activitatea celulelor imunitare, o deficiență a acesteia poate cauza afectarea funcției imunitare și crește reiscul de infecții.

Gestionează tensiunea arterială

Sucul de țelină și varză este suficient de bogat în potasiu și poate fi benefic în gestionarea hipertensiunii arteriale. Îmbunătățește tonusul vaselor de sânge pentru a ușura fluxul sanguin și provoacă excreția de sodiu în exces, care este direct responsabil pentru creșterea tensiunii arteriale. În plus, țelina conține compuși bioactivi numiți ftalide care provoacă expansiunea mușchilor vaselor de sânge și scad efectiv tensiunea arterială.

Îmbunătățește sănătatea oaselor

Legumele pline de antioxidanți, cum ar fi varza și țelina, sunt asociate cu un risc redus de fracturi. În plus, conținutul ridicat de vitamina K al sucului de țelina și de varză previne pierderea osoasă și reduce riscul de fracturi și de osteoporoză, în special la femeile aflate în postmenopauză.

Poate ajuta la sănătatea intestinului

Consumul de suc de țelină și varză poate fi benefic în îmbunătățirea sănătății intestinale.

Fibrele conținute pot influența microorganismele intestinale care sunt implicate în funcțiile cheie ale corpului, cum ar fi îmbunătățirea imunității, menținerea metabolismului, îmbunătățirea digestiei și menținerea unei greutăți sănătoase.

Sprijină sănătatea pielii

Extractele de țelină, inclusiv sucul, sunt folosite pentru a trata afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul, iar varza este cunoscută a fi benefică pentru dermatită, o afecțiune inflamatorie a pielii.

Nutrienții pe care îi veți obține din sucul de țelină și de varză îmbunătățesc, de asemenea, sănătatea generală a pielii, reduc liniile fine, stimulează producția de colagen și protejează pielea de deteriorarea expunerii la UV.

Poate crește fertilitatea la bărbați

În studiile pe animale, s-a descoperit că sucul de țelină crește producția de spermă și îmbunătățește fertilitatea la bărbați.

Acest lucru se datorează capacității puternice antioxidante a țelinei și conținutului său de flavonoid apieină. Antioxidanții influențează partea creierului responsabilă cu controlul producției de spermatozoizi pentru a crește fertilitatea.

Varza, pe de altă parte, conține seleniu, care este necesar pentru producția normală de spermă, maturare, motilitate și funcționare generală. Seleniul crește, de asemenea, activitatea antioxidantului glutation peroxidază (GPX), care joacă, de asemenea, un rol în îmbunătățirea fertilității masculine.

Ceilalți antioxidanți din varză, inclusiv kaempferol și quercetina, beneficiază și de producerea de spermă sănătoasă, făcând o combinație de țelină și suc de varză excelentă pentru creșterea fertilității la bărbați.

Gestionează diabetul

S-a descoperit că sucul de țelină și de frunze de țelină reduce nivelurile de glucoză în starea de post și după masă. În plus, consumul de suc de țelină și varză poate ajuta la reducerea nivelului de LDL (colesterol rău) și colesterol total.

Cum se prepară suc de țelină și varză

·      Un sfert de varză (200 g)

·      200 g de tulpini de telina cu frunze

·      1 măr roșu sau verde

·      lingură suc de 1 lămâie

Ingredietele se pun în aparatul de făcut suc, amestecate. Apoi, sucul obținut se poate strecura, dar pulpa oferă beneficii pentru sănătate, deoarece aduce firbe în organism.

Doar 1 porție pe zi (200 ml) din acest suc este suficientă pentru a te bucura de toate beneficiile oferite de cele două legume, împreună.