5 avantaje ale sucului de ţelină. Cum îl prepari acasă

1 suc telina jpg jpeg

Una dintre plantele sărace în calorii, dar bogată din punct de vedere nutritiv este ţelina. O poţi consuma sub formă de suc, o băutură cu multe vitamine şi minrale esenţiale pentru un organism sănătos.

Plantă des întâlnită în bucătăriile medieteraneene, ţelina este originară din Europa, fiind folosită în bucătărie pentru aroma sa deosebită, dar şi ca remediu. Ea poate fi consumată sub formă de suc, despre care studiile arată că are calităţi antiinflamatoare, fiind ideal pentru consum în dietele pentru slăbit. Există dovezi că sucul de ţelină scade tensiunea arterială, îmbunătăţeşte digestia şi menţine creierul sănătos. Toate acestea se datorează vitaminelor, mineralelor şi antioxidanţilor prezenţi în plantă. Ţelina conţine proteine, carbohidraţi, calciu, zinc, cupru, magneziu, potasiu, sodiu, vitaminele A, C, K, multe vitamine din grupul B (printre care acidul folic), numeroşi antioxidanţi, iar lista poate continua.

Calmează arsurile gastrice şi îmbunătăţeşte digestia

Nutrimentele şi antioxidanţii din ţelină oferă protecţie întregului sistem digestiv, în special stomacului. S-a demonstrat că polizaharidele din ţelină scad cazurile de ulcere gastrice, îmbunătăţesc mucoasa stomacului şi modulează secreţiile stomacale. Datorită conţinutului ridicat de apă din ţelină (de aproape 95%) şi a fibrelor solubile şi insolubile, ţelina calmează arsurile gastrice, flatulenţa şi reglează flora intestinală. De asemenea, are efect laxativ, normalizează tranzitul intestinal, fiind de folos dacă ai o digestie mai dificilă.

Aliat pentru sănătatea inimii

Frunzele şi seminţele ţelinei acţionează benefic şi asupra sistemului cardiovascular.   Ele reduc nivelul de colesterol din sânge, ţin sub control tensiunea arterială şi menţin sănătatea arterelor. Ţelina reduce nivelul hormonului stresului, iar în acest fel tensiunea arterială scade, vasele de sânge sunt relaxate, iar circulaţia sângelui este fluidizată. Pentru scăderea colesterolului „rău‟ LDL se recomandă o cură de detoxificare cu ţelină, după perioadele de exces alimentar.

Te ajută să slăbeşti

Ţelina este un aliment cu conţinut scăzut de calorii. 1 cană de suc de ţelină, echivalentă cu aproximativ o tulpină mare şi o tulpină de dimensiuni medii, are doar 14 calorii şi 3 g de carbohidraţi. Sucul de ţelină poate fi o alternativă la alte băuturi care sunt mai bogate în calorii şi care conţin mai mulţi carbohidraţi (cum ar fi sucul de portocale sau sucul de mere). De asemenea, conţinutul mare de apă din ţelină are efect diuretic, ceea ce ajută în procesul de slăbit.

INFO: O cură cu suc de ţelină ţinută 1 săptămână ajută la detoxificarea organismului.

Reduce inflamaţiile

Ţelina, inclusiv seminţele, are aproximativ 25 de compuşi antiinflamatori care pot oferi protecţie împotriva inflamaţiilor din organism. Un studiu din 2017 a constatat că luteolina, unul dintre antioxidanţii activi din ţelină, a reuşit să reducă inflamaţiile din plămâni. Un alt studiu a demonstrat că apigenina, alt flavonoid, ajută la prevenirea şi la tratarea artritei şi a osteoporozei. Potrvit cercetătorilor, apigenina şi luteolina sunt substanţele importante pentru a menţine inflamaţiile sub control.

Păstrează creierul tânăr

Studiile efectuate au arătat că antioxidanţii din compoziţia plantei ajută la prevenirea bolii Alzheimer şi la dezvoltarea sa, reduc leziunile celulelor creierului şi îmbunătăţesc memoria. De asemenea, s-a demonstrat că ţelina funcţionează ca un calmant al sistemului nervos, sucul de ţelină fiind recomandat în perioadele stresante, deoarece diminuează nervozitatea şi oboseala.

Contraindicaţii

Majoritatea persoanelor tolerează sucul de ţelină, însă tratamentul cu ţelină nu este recomandat femeilor gravide sau celor care alăptează, persoanelor care urmează să treacă prin operaţii chirurgicale şi nici persoanelor alergice.

Cum se prepară

Sucul de ţelină poate fi amar pentru unele persoane şi, de aceea, se prepară adesea în combinaţie cu alte sucuri de fructe şi de legume. Sucul poate fi consumat în combinaţie cu: mere, pere, castraveţi, coriandru, spanac sau lămâi. Pentru preparare, ai nevoie de 1/2 ţeline spălate bine (frunze şi tulpini). Adaugă-le în storcător sau în blender cu puţină apă sau în combinaţie cu alt fruct sau cu altă legumă. Compoziţia rezultată o strecori, printr-un tifon, iar sucul îl poţi consuma dimineaţa sau între mese.