Ce alimente pătează dinţii şi ce soluţii există pentru un alb strălucitor?

1 ce alimente pateaza dintii si ce solutii exista pentru un alb stralucitor jpg jpeg

Evită alimentele care pătează dinţii, periază-te după fiecare masa şi ai în vedere soluţiile naturale, dar şi pe cele din cabinetele dentare pentru a obţine un zâmbet strălucitor. Află care sunt secretele dinţior albi de la medicul stomatolog cu competenţă în implantologie Cristian Irimia – de la clinicile ABC Eurodent.

„Orice aliment şi orice băutură care conţine pigmenţi coloranţi poate păta dinţii. Unele băuturi pătează mai tare, precum cafeaua, ceaiul negru, ceaiul verde, vinul roşu, alte mai puţin, precum sucurile de portocale, sosul de soia sau băuturile acidulate de culoare închisă. De asemenea, şi tutunul îngălbeneşte rapid dinţii. În aceea ce priveşte alimentele, ciocolata, sfecla, coacăzele, zmeura, murele, afinele sau turmericul, sunt în top-ul alimentlor cu pigmenţi puternici care pătează dantura”, explică medicul Cristian Irimia.

Acesta atrage atenţia asupra faptului că alimentele care pătează dinţii nu trebuie evitate complet ci trebuie limitată cantitatea şi trebuie să ne spălăm pe dinţi după ce le consumăm. De asemenea, precizează că şi consumul de citrice poate fragiliza smalţul şi, în acest fel, poate produce decolorarea neuniformă a acestora.

„Atentie în cazul alimentelor sau băuturilor acide, trebuie sa aştepti cel puţin jumatate de oră între consum şi periaj pentru că pasta de dinţi, în contact cu acidul, face mai mult rău decât bine smalţului. De asemnea, nu uita de aţa dentară şi de apa de gură!”, adăugă medicul.

Cele mai eficiente metode de albire a dinţilor, la stomatolog

Potrivit medicului Cristian Irimia, în momentul de faţă există  trei modalităţi eficiente de albire în cabinetul stomatologic: cu Airflow, laser şi lampă UV.

„Airflow este o varianta bio, ce presupune folosirea unui jet puternic de soluţie ce conţine bicarbonat de sodiu. Prin abrazia foarte fină, pulberea îndepartează toate coloratiile extrinseci de pe dinţi, ajungându-se la albul natural al dinţilor. O altă variantă este cea cu gel, prin intermediul unei lămpi speciale, care accelereaza efectul. Poate fi necesară doar o şedinţă sau două, în funcţie de cât de pătaţi sunt dinţii. A treia variantă şi cea mai rapidă, este albirea cu laser. Aceasta nu afecteaza deloc smaltul, nu creeaza sensibilitate, iar dintii pot fi cu până la 6 nuanţe mai albi.”, explică specialistul.

După albirea dentară, indiferent de tipul ei, trebuie să ai grijă să nu consumi alimente care îţi pot colora dinţii, să eviţi ceaiurile verde şi negru, precum  şi tutunul.

Bicarbonatul şi oţetul de mere albesc dinţii acasă

Câteva trucuri pe care le poţi încerca acasă constau în folosirea bicarbonatului cu sare pentru a peria dinţii o dată pe săptămână, în spălarea dinţilor cu oţet de mere, tot o dată pe săptămână şi în consumul de legume şi fructe.