Când „demența” este o lipsă de vitamine

Cinci simptome ale unei deficiențe comune de vitamine care ar putea fi confundate cu demența, pot apărea la persoanele de peste 60 de ani, care sunt mai predispuse la această afecțiune.

Semnele de deficit de vitamina B12 și chiar și de vitamina D, produc simptome ce nu sunt întotdeauna clar interpretate, mai ales când se manifestă la persoanele în vârstă.

O deficiență de vitamina B12 este o problemă de sănătate care poate fi ușor confundată cu alte probleme datorită gamei largi de simptome pe care le provoacă. Această vitamină este de o importanță vitală pentru organism și, prin urmare, o deficiență poate avea consecințe grave, iar uUnele simptome neurologice ale unui deficit de B12 sunt similare cu semnele de demență.

image

Vitamina B12 se depozitează în ficat. Foro: Shuttesrstock. Foto: Shutterstock

Dr. Deborah Lee, a spus: „Vitamina B12 este o vitamină esențială, ceea ce înseamnă că nu poate fi produsă în corpul uman și trebuie să fie absorbită prin dietă. Se gaseste in carnea rosie, pasare, peste, produse lactate si ouă. Unele cereale pentru micul dejun sunt îmbogățite cu B12. Odată ingerată, B12 este absorbită în intestine cu ajutorul unei proteine.

B12 este vitală pentru producerea ADN-ului, de aceea este necesară pentru o gamă largă de procese și funcții ale corpului, inclusiv producerea de celule roșii din sânge și funcționarea nervilor în nervii periferici, în tot creierul și sistemul nervos central.”

Medicul avertizat că aproximativ șase la sută dintre adulți au deficit de B12 această statistică crescând până la 20 la sută pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani.

O scădere a capacității de a gândi și de a rezolva probleme ar putea fi un semn al deficienței B12, vitamină care este stocată în ficat și poate dura până la trei ani înainte ca depozitul să fie epuizat și simptomele să apară treptat.

„Deoarece simptomele apar foarte lent, deficiența de B12 poate trece neobservată pentru o lungă perioadă de timp.” , spune dr. Deborah Lee.

Datorită faptului că B12 este necesar pentru a ajuta creierul să funcționeze, unele dintre simptomele mai severe ale unei deficiențe pot fi confundate cu semne de demență.

Acestea includ:

·      Gândire tulbure și procese de luare a deciziilor dificile

·      Modificări comportamentale

·      Scăderea capacității de a gândi și de a rezolva probleme

·      Depresie

·      Tulburări vizuale.

·      Simptome de demență

În unele cazuri, lipsa vitaminei B12 a fost de fapt legată de boala Alzheimer, cel mai frecvent tip de demență.

Dr Lee a spus: „Deficitul de B12 are consecințe grave asupra sănătății umane. Este, de asemenea, asociat cu depresia și psihoza, precum și cu scleroza multiplă, boala Parkinson și boala Alzheimer.”

Ea a enumerat alte simptome ale unei deficiențe ca:

·      Oboseală și oboseală

·      Senzație de leșin

·      Dureri de cap

·      Palpitații

·      Pierderea poftei de mâncare

·      Pierdere în greutate

·      limbă dureroasă, roșie

·      Ulceratii bucale

·      Piele galben pal (icter)

Sursa: Express