Avantajele şi riscurile dietei disociate

2 2 jpg jpeg

Dieta disociată se bazează pe ideea că nu mâncarea ne îngraşă, ci felul în care combinăm alimentele. Care sunt avantajele şi riscurile dietei disociate?

Există 3 metode prin care se poate ţine dieta disociată:

  • Metoda Antoine, care presupune ca în fiecare zi să se consume alimente din aceeaşi categorie, în orice cantitate (de exemplu: luni doar proteine, marţi doar carbohidraţi etc);
  • Metoda Shelton, care permite consumul alimentelor din aceeaşi grupă la o masă, în orice cantitate (de exemplu: la mic dejun se mănâncă doar proteine, la prânz doar carbohidraţi, la cină doar legume);
  • Metoda Montignac, care exclude alimentele cu indice glicemic mare şi care încurajează consumul de proteine cu legume la aceeaşi masă.

Printre avantajele dietei  disociate se numără faptul că favorizează pierderea în greutate destul de rapidă şi nu încurajează consumul de produse ultra procesate. De asemenea, le este de folos persoanelor cărora le este mai uşor să-şi organizeze mesele în acest fel, cu separarea alimentelor în grupe clare.

Care sunt riscurile dietei disociate?

Se pare că problema cea mai mare a dietei disociate este că se concentrează prea mult pe maximizarea procesului de digestie şi prea puţin pe calitatea meselor. Nevoile organismului în ceea ce priveşte macronutrimentele şi micronutrimentele nu sunt împlinite zilnic, ceea ce poate duce la dezechilibre (dacă într-o zi se consumă doar carbohidraţi, de exemplu,  lipsa completă a proteinelor afectează corpul). De asemenea, nivelul de insulină poate fi dereglat dacă într-o zi se consumă prea multe fructe, iar senzaţia de foame se poate acutiza. Printre riscurile dietei disociate se numără şi acela că, deşi ajută la pierderea kilogramelor în primă instanţă, după ce persoana renunţă la dietă, kilogramele se vor întoarce.

Pentru a nu te confrunta cu riscurile dietei disociate, e bine să nu o ţii pe termen lung, iar după încheierea ei să păstrezi doar anumite principii pe care să le foloseşti în stilul tău alimentar. Cum ar fi,  să consumi la o masă o cantitate mai mare de legume proaspete, o cantitate mai mică de proteine şi una şi mai mică de carbohidraţi (de exemplu, masa de prânz să conţină o jumătate de farfurie de legume proaspete, o felie de carne cât palma şi doar un sfert de farfurie de orez sau cartofi). Un alt principiu pe care îl poţi respecta în alimentaţia ta fără a te confrunta cu riscurile dietei disociate este să eviţi consumul de alimente extrem de procesate, de îndulcitori artificiali, zahăr alb şi dulciuri din comerţ, margarină, mezeluri, precum şi consumul de fast food.

Citeşte mai multe despre ce presupune să ţii dieta disociată şi care sunt riscurile dietei disociate:

Dieta disociată specială cu care slăbeşti 20 de kg

Dieta disociată sau cum să slăbeşti rapid