Asa-ti pastrezi silueta in vacanta!

2 greutate jpg jpeg

Ti-ai facut deja planuri de vacanta? Daca vrei sa te intorci din concediu doar cu suveniruri si nu cu cateva kilograme in plus, iata ce sa faci!

Cercetatorii de la Universitatea din Georgia spun ca persoanele care se cantaresc zilnic in perioadele in care este mai probabil sa se complaca - de exemplu, in vacante - isi vor mentine greutatea sau chiar vor pierde cateva kilograme, spre deosebire de cei care nu indraznesc sa se urce pe cantar. In cadrul unui studiu recent, cercetatorii au impartit 111 adulti cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani in doua grupuri. Autorii studiului le-au cerut participantilor sa incerce sa-si mentina greutatea in perioada studiului, fara sa le dea instructiuni specifice despre cum sa faca asta. 

La sfarsitul cercetarii si dupa o perioada de urmarire de 14 saptamani, participantii care s-au cantarit zilnic au reusit sa-si mentina greutatea si chiar sa piarda cateva kilograme. Cei care nu au facut asta, au pus cateva kilograme in plus. 

Sunt periculoase kilogramele acumulate in vacanta?

Cercetarile sugereaza ca adultii pun pe ei intre 0,4 si 0,9 kilograme (sau aproximativ 1 pana la 2 kilograme) in timpul concediilor. De-a lungul anilor, aceste kilograme cresc riscul aparitiei multor boli, precum diabetul de tip 2, accidentul vascular cerebral si bolile cardiace.

Din moment ce probabilitatea de a consuma produse nesanatoase este mai mare in vacanta, ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte de a consuma astfel de alimente. 

Totodata, trebuie sa tii cont si de anumiti factori care sunt inerenti concediului. Zborul cu avionul provoaca adesea retentia apare si astfel cresti in greutate. Mai mult, cand ne gandim la sanatate, este important sa luam in considerare toti factorii care ne influenteaza starea de sanatate, inclusiv sanatatea mintala. Cand cineva se simte obligat sa se cantareasca zilnic, acest lucru poate duce la stres si anxietate. 

O cale de mijloc prin care te poti bucura de vacanta si sa-ti mentii si greutatea este sa adopti aceeasi dieta ca si acasa. Ocazional, pot sa te rasfeti mai mult decat de obicei in vacanta. Insa, acest comportament nu trebuie repetat zilnic. Concediul este un bun prilej de a te bucura de timpul petrecut cu cei dragi, prin experiente subiective, mai degraba decat prin verificarea zilnica a greutatii corporale.