Aşa prepari cel mai sănătos cozonac! Sfatul nutriţionistului
Tradiţionalul cozonac este nelipsit de pe masa festivă de Paşti. Însă, pe cât este de gustos, pe atât este de greu de digerat. Cozonacul îşi găseşte locul într-o alimentaţie sănătoasă, chiar şi într-una hipocalorică, atât timp cât nu facem excese.
Cu cacao, cu nucă, stafide sau cu rahat, cozonacul aduce în case acel aer de sărbătoare. Însă combinaţia de făină albă cu zahăr, grăsimi şi ouă nu este una ideală pentru sistemul digestiv. Ca să nu-ţi cadă greu la stomac trebuie să fii atent când şi cât cozonac mănânci, mai ales dacă suferi de boli precum diabetul
Preparat în casă sau cumpărat?
Este de preferat să optezi pentru cozonacul preparat în casă, deoarece în acest mod te asiguri că ingredientele sunt proaspete şi poţi ţine sub control numărul de ouă, dar şi cantitatea de zahăr şi grăsimi folosite la prepararea lui. În plus, cozonacul din comerţ poate conţine conservanţi, arome şi coloranţi artificiali, dăunători pentru sănătate.
Înlocuim sau nu zahărul?
Zahărul, ca şi substanţă propriu-zisă, nu este dăunătoare pentru organism, însă cantitatea pe care o consumăm poate fi nocivă pentru sănătate. Este bine de ştiut că valoarea calorică a cozonacului nu va fi mult diminuată dacă înlocuim zahărul cu fructoza sau xilitolul, de pildă. În schimb, poţi creşte valoarea nutritivă, prin înlocuirea făinii albe cu cea integrală sau cu făină de secară. Margarina nu trebuie să-şi găsescă locul în cozonac, iar în ceea ce priveşte umplutura, nucile şi cacaua sunt mult mai sănătoase decât rahatul. Dacă ai posibilitatea, alege ouă ecologice şi limitează-le numărul la maximum 5 în compoziţie.
Cât şi când trebuie consumat
Întrucât cozonacul este un dulce concentrat, este bine să ne oprim la 1 maximum 2 felii de cozonac pe zi şi să evităm consumul de ciocolată, biscuiţi, îngheţată sau alte dulciuri. Totodată, felia de cozonac nu trebuie să constituie desertul după o masă bogată. „Ne putem gândi că, alături de o cană de lapte, 2-3 felii de cozonac pot fi o masă principală. Dacă vrem să fim atenţi la greutate, atunci ar fi înţelept să consumăm porţia de cozonac la câteva ore distanţă de masă, sub forma unei gustări“, este de părere Mădălina Indrie, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice. Pentru a fi mai uşor digerabilă, felia de cozonac poate fi servită sub formă de toast, adică prăjită.
Iată cum poţi prepara un cozonac mai dietetic
Ai nevoie de
Pentru aluat
1 kg făină
2 plicuri drojdie uscată
200 g zahăr
500 ml lapte
200 g unt topit
4 gălbenuşuri
1 linguriţă sare
coaja rasă de la 1 lămâie
esenţă de rom
2 plicuri zahăr vanilat
2 linguri esenţă de vanilie
1 gălbenuş, pentru uns deasupra
30 ml lapte, pentru uns deasupra
Pentru umplutură
250 g nucă măcinată
4 linguri lapte
5 linguri zahăr
1 lingură cacao
1 lingură esenţă de rom
Pui laptele pe foc împreună cu zahărul şi zahărul vanilat, esenţa de vanilie şi laşi până se topeşte, amestecând continuu. Într-un castron pui o mână de făină, pliculeţele de drojdie şi câteva linguri de lapte călduţ. Amesteci până devine ca o pastă şi laşi la crescut 15-20 de minute.
Freci gălbenuşurile cu un praf de sare şi adaugi coaja de lămâie. Cerni făina, adaugi maiaua, gălbenuşurile şi începi să frămânţi. Încorporează treptat untul topit şi laptele călduţ şi frămânţi, aproximativ 30 de minute, până obţii un aluat moale. Laşi la crescut până îşi dublează volumul.
Între timp, prepari umplutura, amestecând toate ingredientele. Întinzi puţin ulei pe suprafaţa de lucru şi pui jumătate din cantitatea de aluat. Întinzi o foaie, pui jumătate din umplutură şi rulezi. Procedezi la fel cu restul de aluat. Aşezi cozonacii în tăvi cu hârtie de copt, îi laşi la crescut 30 de minute, îi ungi cu amestecul de gălbenuş de ou şi lapte şi-i dai la cuptorul preîncălzit pentru 40-45 de minute.
Dr. Mădălina Indrie, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice
O cantitate prea mare de dulciuri, alături de un nivel caloric crescut al alimentaţiei pentru perioade lungi, duce la obezitate, dezechilibre metabolice şi creşterea riscului apariţiei bolilor cardiovasculare. Ideea înlocuirii zahărului cu alţi îndulcitori nu este recomandată nici pacienţilor diabetici. Este important să încadrăm cozonacul corect într-o alimentaţie sănătoasă, în care porţia să nu depăşească 10% din nivelul caloric dintr-o zi.
@moaraveche