Alimente pe care este bine să le consumi când eşti stresat

1 alimente stres jpg jpeg

Putem combate stresul (şi) prin alimentaţie? Se pare că da. Unele vitamine sau alte substanţe conţinute din hrană influenţează starea psihică şi rezistenţa la stres.

Nu există alimente-minune care să alunge efectiv stresul. Cu toate acestea, este bine de ştiut că trebuie să avem grijă faţă de unele aspecte atunci când suntem strasaţi. Atenţie şi la modificările comportamentului alimentar! În jur de 60% din persoanele stresate au tendinţa de a mânca mai mult. La alţii, stresul este însoţit de pierderea apetitului, ceea cea poate duce la malnutriţie. 

Ce vitamine şi minerale să nu-ţi lipsească

Este bine să avem grijă ca din hrană să nu ne lipsească vitaminele şi mineralele necesare pentru susţinerea imunităţii, care este mai slăbită de stres.

Vitamina A. Dincolo de beneficiile în ceea ce priveşte menţinerea sănătăţii pielii şi a unghiilor, vitamina A creşte rezistenţa în faţa infecţiilor. Surse de vitamina A: ulei de peşte, ficat de vită, de porc, lactate, gălbenuş, morcov, spanac, broccoli, caise, citrice. 

Vitaminele din complexul B joacă un rol important pentru buna funcţionare a sistemului nervos şi pentru producţia neurotransmiţătorilor. De asemenea, ajută la sinteza serotoninei, al cărei deficit poate duce la depresie, iritabilitate, nervozitate şi al cărei nivel poate fi scăzut în perioadele de stres. Surse de vitamine din complexul B: carne, ciuperci, fasole, peşte, cereale integrale, drojdie de bere, linte, banane.

Vitamina C. Stresul ne „fură“ din vitamina C, implicit, imunitatea va fi mai slăbită, lucru ce implică un risc mai mare de infecţii. Surse de vitamina C: citricele, pătrunjelul, ardeiul gras, cătina, varza.

Magneziul este implicat în funcţionarea celulei nervoase, fiind un mineral indispensabil pentru cei stresaţi. Surse de magneziu: fasolea, carnea, ouăle, lactatele, bananele.

Calciul este implicat nu numai în sănătatea oaselor, ci şi în echilibrarea sistemului nervos. Surse de calciu: lapte, iaurt, brânză, seminţe de susan.  

Potasiul joacă un rol important în menţinerea sănătăţii inimii, fiind, de asemenea, implicat şi în activitatea sistemului nervos. Stările de nervozitate, insomnia şi depresia pot fi puse pe seama carenţei acestui mineral. Surse de potasiu: fasole, smochine, banane.

Include cerealele integrale şi peştele în meniu

Cerealele integrale (ovăzul, orzul, hrişca) conţin vitaminele E (cu acţiune antioxidantă), B1, B2, B5, B6, B9 (necesare pentru piele, muşchi, creier), magneziu (esenţial pentru funcţionarea sistemului nervos şi muscular şi pentru reducerea stresului), seleniu şi zinc (valoroase pentru imunitate) şi fier (combate oboseala).  

La rândul lui, peştele gras (somon, ton, macrou) este bogat în acizi graşi Omega-3 şi fosfor (protectori ai sistemului nervos), precum şi în vitaminele B5, B9 şi B12, eficiente contra stresului şi oboselii.

Ce să eviţi

În episoadele în care suntem stresaţi este bine să consumăm cu moderaţie sau chiar să evităm: dulciurile concentrate, cafeaua, prăjelile, alcoolul, mezelurile, cerealele rafinate şi grăsimile.

Ciocolata, bună pentru moral

Câteva dintre ingredientele ciocolatei au efecte pozitive asupra moralului şi probabil că ştii acest lucru. Ciocolata este sursă de magneziu, ale cărei efecte antistres sunt cunoscute. De asemenea, conţine triptofan, un aminoacid necesar pentru producerea serotoninei, neurotransmiţător al bunei dispoziţii.