Alimente care te ajută să scapi de ficatul gras: spanacul, nucile, merele
Aproximativ 25% din populaţia lumii suferă de ficat gras. Dacă eşti în căutarea unor alimente care te ajută să scapi de ficatul gras, citeşte mai departe!
În cazul ficatului gras alcoolic (steatoză hepatice alcoolică), odată diagnosticată boala, cel mai important pas este renunţarea la alcool. În ceea ce priveşte ficatul gras non-alcoolic, medicii recomandă scăderea în greutate, ceea ce va reduce grăsimea şi inflamaţia ficatului. Pentru ambele tipuri de ficat gras, câteva schimbări în stilul de viaţă ajută:
- Adoptă o alimentaţie sănătoasă, limitând sarea şi zahărul şi favorizând fructele, legumele şi cerealele integrale.
- Vaccinează-te împotriva hepatitei A şi C, a bolii pneumococice şi a gripei. Dacă faci hepatita A sau C când suferi de ficat gras, acesta se află la risc de a ceda. De asemenea, persoanele cu ficatul gras sunt mai expuse la infecţii - din acest motiv e bine să faci vaccinul pneumococic şi pe cel antigripal.
- Fă mişcare zilnic (grădinărit, mers pe jos, gimnastică în casă etc)
Alimente cate te ajută să scapi de ficatul gras
Legumele verzi cu frunze sunt o alegere excelentă pentru sănătatea ficatului, contribuind la împiedicarea depunerilor de grăsime şi la diminuarea celor existente. Include în meniul tău zilnic varza, pătrunjelul, varza de Bruxelles, varza creaţă, spanacul, salata verde sau salata Romaine. Nu îţi face griji că preparatele vor fi fade, deoarece poţi folosi ulei de măsline, oţet şi condimente pentru a le asezona. De exemplu, la masa de prânz poţi consuma o salată de spanac tânăr sau spanac decongelat şi opărit în care adaugi un căţel de usturoi pisat, puţină sare, 1 linguriţă de oţet şi 1 linguriţă de ulei de măsline, alături de 100 g de curcan la abur şi 1 cartof dulce fiert.
Nucile şi seminţele de floarea-soarelui sunt bogate în vitamina E şi acizi graşi Omega-3, care îmbunătăţesc funcţia ficatului şi îl protejează de atacurile radicalilor liberi. Oleaginoasele sunt bogate în calorii, aşa că o variantă este să fie consumate cu moderaţie, pe post de gustare. De exemplu, între masa de prânz şi cină, poţi mânca un pumn de nuci sau de seminţe de floarea-soarelui. O altă gustare potrivită pentru lupta împotriva ficatului gras este cea formată dintr-un măr mare sau un bol cu fructe de pădure.
Cercetările nu au indicat o cauză precisă a ficatului gras non-alcoolic, dar s-a observat că apare mai ales la persoanele de vârstă mijlocie sau vârstnice, care suferă de obezitate, de prediabet sau diabet de tip 2, au colesterolul şi trigliceridele mari, sunt hipertensive, iau anumite medicamente (de exemplu, corticosteroizi), suferă de sindrom metabolic, au anumite boli infecţioase, precum hepatita C sau au fost expuse la toxine. Simptomele sunt puţine şi greu de observat, persoana afectată simţind cel mult o accentuare a oboselii şi un oarecare disconfort în partea dreaptă a abdomenului superior.