Ai barbă? Ia măsuri suplimentare de igienă, în barba bărbaţilor trăiesc mai multe bacterii periculoase decât în blana câinilor

2 pinterest barbos jpg jpeg

Un studiu realizat pe un eşantion redus de pacienţi din Elveţia a demonstrat că bărbaţii poartă în barbă o mulţime de agenţi patogeni, chiar mai mulţi decât în blana murdară a câinilor. S-a ajuns la această concluzie după ce au fost prelevate pentru analiză mostre din barba a 18 bărbaţi cu vârste între 18 şi 76 de ani, şi de asemenea, din blana a 30 de câini din rase diferite.

Cercetătorii au dorit să identifice bacteriile patogene atât la bărbaţi cât şi la câini. Rezultatele au arătat că 7 dintre bărbaţi şi 4 dintre câini aveau bacterii patogene periculoase. Printre bacteriile identificate se numără enterococci precum  Enetrococus Faecalis, care poate produce infecţii ale tractului urinar, sau Stafilococul auriu, care poate provoca infecţii foarte serioase dacă ajunge în sânge. Concluzia studiului a fost că bărbile bărbaţilor sunt mai periculoase pentru sănătate decât blana patrupedelor.

Cum să-ţi îngrijeşti barba

Spală-ţi barba zilnic, folosind un spăun lichid pentru faţă. Este importat să usuci cât mai bine barba după spălare, folosind un prosop curat. O data la 2 -3 zile, foloseşte şampoane speciale pentru barbă, astfel încât să obţii o curăţare în profunzime, să eliberezi porii pielii şi să asiguri  îndepărtarea impurităţilor astfel încât glandele care secretă sebum să nu se înfunde.

Desigur, dacă este nevoie, de exemplu atunci când faci sport, sau cât iei parte la activităţi care îţi murdăresc barba, este necesar să te speli riguros. Altfel rişti să transformi barba într-un pericol pentru sănătatea ta, dar şi a celor care intră în contact cu tine.