8 lucruri bune care se întâmplă în corp când renunţi la carne

1 fara carne jpg jpeg

Există numeroase efecte benefice observate la persoanele care opresc temporar consumul de carne. Perioadele de restricţii de proteine animale pot îmbunătăţi semnificativ sănătatea.

Carnea, în special cea cu puţine grăsimi, face parte dintr-o alimentaţie echilibrată. Astfel, carnea este sursă de proteine, de fier, zinc, magneziu. Un aport crescut de carne are însă multe dezavantaje. „Cel mai des întâlnite efecte ale consumului în exces de carne sunt constipaţia şi acidoza metabolică. Apoi, întrucât multe tipuri de carne sunt bogate în grăsime, ele pot aduce calorii, grăsimi saturate şi colesterol în exces”, explică medicul Corina Zugravu.

O reducere sau o oprire temporară a consumului de carne, cum este în perioada posturilor, aduce o serie de avantaje pentru sănătate, cum sunt cele ce urmează!

Scade colesterolul rău

Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul American de Nutriţie Clinică, carnea albă ar creşte nivelul de colesterol rău (LDL) din sânge la fel de mult ca şi carnea roşie. Un nivel prea mare de LDL blochează arterele, ceea ce favorizează reducerea aportului de sânge la muşchiul inimii şi formarea de cheaguri de sânge (tromboze), cu consecinţe precum  infarctul miocardic şi accidentul vascular cerebral, informează medisite.fr.

Poţi slăbi mai uşor

Un studiu din 2015 publicat în Jurnalul de Medicină Internă arată că persoanele care optează pentru o dietă vegetariană pierd mai mult în greutate decât cele care consumă carne. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele care decid să elimine toate produsele de origine animală din dietă.

Previi demenţa

Un studiu publicat în revista Jurnalul American de Nutriţie Clinică arată că un consum zilnic de 25 g de carne procesată creşte riscul de a suferi de demenţă cu 44% în următorii ani.

Reduci nivelul de aciditate asociat cu declanşarea bolilor

Ideal este să avem un pH sangvin de 7,4, adică uşor alcalin, pentru a preveni boli asociate cu procesul inflamator (artrita, tendinita, cistita etc.), cu bolile cardiace, digestive etc. Unele alimente precum carnea contribuie la creşterea acidităţii în organism, deci ar trebuie consumate în cantităţi mai mici, pentru a avea un echilibru acido-bazic.

Nu mai eşti balonat

Carnea, în special cea roşie, este mai greu de digerat. De aceea, un consum frecvent de carne este asociat cu balonarea, cu flatulenţa şi digestia greoaie.

Poţi fi mai ferit de cancer

În fiecare an, „aproape 5.600 de cazuri noi de cancer de colon şi rectal sunt atribuite consumului de carne roşie şi mezeluri”, potrivit Institutului Naţional al Cancerului. În plus, postul terapeutic poate avea un rol în prevenirea cancerului şi a recidivelor bolii. De asemenea, ar putea fi benefic şi în perioadele de tratament pentru această afecţiune, dar trebuie cerut sfatul medicului. Un studiu efectuat pe cobai a arătat că postul a determinat o reducere a procesului tumoral şi a mărit sensibilitatea celulelor canceroase la chimioterapie, oferind, în acelaşi timp, protecţie celulelor sănătoase în faţa stresului.

Avantaje pentru sănătatea intestinală

Consumul în exces de carne roşie ar putea perturba flora intestinală şi susţine procesul inflamator, crescând riscul de a face diverticulită, potrivit autorilor unui studiu publicat în 2014 în revista Gut. În plus, înlocuirea cărnii cu un aport de fibre îmbunătăţeşte considerabil calitatea microbiotei intestinale şi implicit sistemul imunitar.

Ai o piele mai frumoasă

Alimentele pe care le consumăm pot influenţa aspectul pielii. În timp ce fructele şi legumele furnizează organismului vitamine şi minerale necesare pentru o piele frumoasă, consumul de carne în exces poate accelera îmbătrânirea, favorizând şi probleme precum coşurile şi roşeaţa.

Citeşte şi: Câtă carne este bine să mâncăm