6 alimente care „curăţă“ arterele
Arterele sunt vase de sânge care au rolul de a transporta sângele de la inimă către organele şi ţesuturile din corp. Ateroscleroza duce la pierderea elasticităţii arterelor, la îngustarea şi chiar la înfundarea lor din cauza depunerii plăcilor de aterom pe pereţii acestora. Alimentaţia poate ajuta la menţinerea arterelor sănătoase.
O dietă în care predomină grăsimile animale şi zahărul întreţine ateroscleroza. „Alimentaţia neraţională este recunoscută ca fiind unul dintre factorii de risc ai procesului de ateroscleroză. Există nenumărate dovezi care atestă că regimurile hipercalorice, bogate în grăsimi animale, cu un conţinut crescut de acizi graşi saturaţi şi colesterol, sau bogate în produse zaharoase rafinate exercită un efect de alterare a structurii şi normale a intimei funcţionalităţii (n.r. strat al arterelor) vasculare”, se arată în cartea „Exerciţiul fizic în combaterea aterosclerozei”.
Peştele gras
Există o neînţelegere în ceea ce priveşte consumul de grăsimi, unele persoane crezând că acestea nu sunt deloc sănătoase. Dar, peştele gras, ca somonul, tonul şi sardinele conţin acizi graşi Omega-3, care sunt esenţiali pentru menţinerea sănătăţii inimii şi a sistemului cardiovascular.
Citeşte şi: Alimente care dau dependenţă
Ghimbirul
Ghimbirul are acţiune antioxidantă şi antiinflamatoare şi poate preveni formarea plăcilor pe artere, dacă este consumat cu reguralitate. De asemenea, ghimbirul reduce nivelul colesterolului rău (LDL) şi al trigliceridelor. Ghimbirul poate fi consumat sub formă de ceai sau adăugat în anumite preparate. Se recomandă consumul lui cu moderaţie.
Citeşte şi: Alimente care nu trebuie ţinute la frigider
Cafeaua
Nelipsita cafea este bogată în antioxidanţi şi poate reduce depunerii de placi pe artere, dacă este consumată cu moderaţie. Se recomandă cafeaua neîndulcită, fără lapte. Pentru persoanele care nu sunt mari amatoare de cafea, există, de asemenea, o alternativă eficientă şi, anume, ceaiul verde. Asemenea cafelei, ceaiul verde este bogat în antioxidanţi care oferă protecţie cardiovasculară.
Scorţişoara
Un alt ,,ingredient’’ necesar pentru sănătatea arterelor este scorţişoara. S-a dovedit ca previne ateroscleroza, reduce nivelul colesterolul rău din sânge, al trigliceridelor şi normalizează glicemia. Scorţişoara poate fi consumată ca adaos în diverse preparate sau sub formă de ceai.
Turmeric
Graţie proprietăţilor antiinflamatoare, turmericul poate fi de ajutor în prevenirea depunerilor plăcilor de aterom. Poţi consuma turmeric adăugându-l în mâncare sau, dacă preferi, poţi bea ceai de turmeric.
Cerealele integrale
Cerealele integrale sunt ideale pentru consumul zilnic, asigurând necesarul de nutrienţi şi de fibre organismului. De asemenea, acestea reduc nivelul colesterolului din sânge şi au rol protector asupra inimii. Studiile arată că persoanele care consumă cu regularitate cereale integrale, au o circulaţie a sângelui mai bună, arterele fiind ,,ferite’’ de depunerile cu plăci arteriale.
Popa Anca-Teodora