4 reguli simple pentru o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă

1 alimentatie sanatoasa jpg jpeg

A avea o dietă echilibrată înseamnă a-ţi satisface toate nevoile nutriţionale prin alimentaţie. Pentru a face acest lucru, trebuie să îţi respecţi nevoile calorice (variabile în funcţie de vârstă, sex, metabolism şi activităţile fizice ale fiecărei persoane), proporţiile ideale de nutrienţi (proteine, carbohidraţi, lipide), dar şi nevoile tale de vitamine, minerale şi oligoelemente.

Contrar credinţei populare, a mânca sănătos nu este mai uşor de spus decât de făcut. Ai nevoie doar de câteva obiceiuri bune. Iată câteva reguli de bază de urmat pentru a te bucura de mese echilibrate.  

Mănâncă orice, nu renunţa la nimic

Este esenţial să nu renunţi la niciun aliment, altfel vei risca să provoci deficienţe în organism şi nici nu vei satisface nevoile totale ale acestuia. Indiferent unde iei masa, acasă, la serviciu sau în oraş, aceasta trebuie să conţină câte un aliment din fiecare familie, glucide, lipide, proteine ​​animale sau vegetale, vitamine şi minerale, pentru a garanta un echilibru. Pentru a face acest lucru, trebuie doar să incluzi în farfurie o parte de alimente bogate în amidon, legume, carne, peşte sau o leguminoasă. De exemplu, alege un peşte la grătar cu o garnitură de amestecuri de legume si cereale, adaugă o salată verde cu castraveţi şi încheie prânzul cu o bucăţică de brânză şi un fruct. Dacă produsele dulci industriale nu sunt esenţiale pentru organismul nostru, totuşi, nu te priva din când în când de un mic produs de patiserie sau o felie de plăcintă. Un pătrat de ciocolată neagră este bun pentru trup şi suflet. Odată cu restricţiile, apar frustrările şi consumul compulsiv de alimente, iar de cele mai multe ori tindem să alegem produse nu tocmai sănătoase.

Diversifica gusturile

Pentru sănătatea ta, dar şi pentru plăcerea ta vizuală şi gustativă, nu ezita să-ţi variezi cât mai mult meniurile. Pe partea de proteine, alternează carnea, peştele şi ouăle. Nu uita de peştele gras, precum macroul, heringul sau somonul. Asigură-te că nu consumi mai mult de 4 ouă pe săptămână. Fă o schimbare şi în locul pastelor şi al orezului, încearcă quinoa, hrişcă sau germeni de grâu. Alege alimente integrale care sunt mai săţioase, se digeră în mai mult timp şi sunt mai interesante din punct de vedere nutriţional. În sfârşit, profită de produsele de sezon care îţi vor oferi diversitatea necesară unei alimentaţii echilibrate.

Ascultă-ţi organismul şi acordă atenţie cantităţilor

Dieteticienii şi nutriţioniştii te vor asigura că secretul unei alimentaţii echilibrate este să mănânci de toate, cu moderaţie. Zaharurile lente, chiar dacă sunt esenţiale pentru organismul tău, nu trebuie consumate în cantităţi prea mari. La fel şi lipidele. Este important să nu le scoţi din alimentaţie, dar, de exemplu, o lingură de ulei şi una de unt pe zi oferă organismului tău cantitatea necesară. Fă-ţi timp să îţi asculţi corpul în timpul meselor. Mănâncă încet pentru a-ţi îmbunătăţi digestia. În plus, vei simţi mai repede senzaţia de saţietate şi astfel nu vei mânca excesiv.

Evită pe cât posibil produsele industriale

Iar motivele pentru acest lucru sunt simple. Produsele industriale sunt adesea prea dulci, prea sărate, iar aportul nutriţional este unul sărac. Desigur, este tentant să optezi pentru preparate gata pregătite din supermarketuri sau lanţuri fast-food. Varianta mai sigură şi mai sănătoasă este să îţi pregăteşti ceva cu o zi înainte sau poţi opta pentru ce a rămas de la cina de aseară. Ori o salată rapidă, mixtă, sănătoasă şi săţioasă, cu legume, verdeţuri şi felii de pui la grătar. Desigur, este posibil să mănânci sănătos chiar cumpărând ceva din magazine, cu condiţia să citeşti cu atenţie etichetele şi să faci alegerile potrivite.

O dietă echilibrată este importantă pentru a-ţi menţine mintea şi corpul sănătoase, oferindu-le toţi nutrienţii, vitaminele, mineralele, antioxidanţii şi oligoelementele esenţiale pentru buna lor funcţionare.

Sursa foto: Bonduelle