3 reţete sănătoase pentru mâncăruri delicioase
Cu toţii suntem preocupaţi să ne îmbunătăţim calitatea vieţii, iar alimentaţia sănătoasă face parte din acest tablou. O masă bună, săţioasă, cu nutrienţii necesari o să te facă să te simţi mai bine, în mod cert.
Preparatele gătite în ulei sunt, fără discuţie, mai savuroase decât cele fierte sau gătite la abur, însă pot fi şi sănătoase dacă sunt făcute la friteuze. Pe lângă faptul că îţi scurtează foarte mult timpul petrecut la bucătărie, friteuzele au devenit în zilele noastre o opţiune pentru alimentaţia sănătoasă, pentru că modelele profesionale apărute în ultimii ani sunt gândite să folosească o cantitate mai mică de ulei, iar timpul scurt de gătire împiedică absorbţia lui. Contează foarte mult şi ce ulei foloseşti la friteuză, iar în acest articol vei descoperi tipurile care vor susţine efortul tău de a te hrăni sănătos.
În cele ce urmează ţi-am pregătit o selecţie de trei reţete delicioase şi sănătoase care pot fi gătite în ulei, la friteuză sau tigaie, dar şi la cuptor. Pentru alte reţete sănătoase consultă blogul Delish.
Nuggets de pui
Ai nevoie de:
- 500 de grame de piept de pui dezosat şi fără piele
- 2 ouă
- 1 linguriţă de praf de usturoi
- 40 de grame de făină albă
- 80 de grame de pesmet
- sare, piper
- ulei
Pieptul de pui se taie în bucăţi mari şi le presari apoi cu praful de usturoi, sare şi piper. Făina, ouăle bătute şi pesmetul se pun în câte un vas. Fiecare bucată de pui se trece prin ele, în ordinea precizată. Ai grijă ca bucăţile de carne să fie acoperite bine.
Carnea este pregătită acum pentru friteuză, care va fi încinsă în prealabil la 200 de grade Celsius. Se lasă la prăjit între 5 şi 10 minute, în funcţie de mărimea cuburilor de carne.
Poţi, însă, să pregăteşti aceşti nuggets şi la cuptor, aşezându-i pe o hârtie de copt şi având grijă să îi întorci după 10-15 minute. Vor fi şi mai savuroşi dacă, înainte de a-i băga la cuptori, îi treci prin tigaia încinsă cu 1-2 linguri de ulei de măsline timp de 3-4 minute.
În ambele situaţii, bucăţile sunt gata când devin aurii.
Cordon bleu din piept de pui
Ai nevoie de:
- 1 piept pui
- caşcaval tăiat felii
- şuncă presată tăiată felii
- 2 ouă
- 100 de grame de pesmet
- 80 de grame de făină
- sare, piper, praf de usturoi
Feliază pieptul de pui, apoi bate-l bine cu ciocanul de şniţele şi presară-l cu puţină sare. Pe fiecare bucată de pui aşează o felie de şuncă presată, apoi una de caşcaval. Rulează apoi strâns şi prinde cu scobitori să nu se desfacă. Aceste rulouri se dau mai întâi prin făină, apoi prin ouăle care au fost bătute cu sare, piper şi praf de usturoi şi, la final, prin pesmet. Rulourile se prăjesc la friteuză timp de 10 minute, dar pot fi gătite şi la tigaie, având grijă să le întorci pentru a se rumeni pe toate părţile. Pot fi gătite şi la cuptor, dar după ce le treci mai întâi câteva minute prin tigaia încinsă cu ulei.
Falafel
Ai nevoie de:
- 2 conserve cu năut
- 1 legătură de pătrunjel
- 1 ceapă
- 3-4 căţei de usturoi
- sare, piper
- 1 linguriţă de bicarbonat
- 2 linguri de făină
- 1 linguriţă chimion
- 1 linguriţă de coriandru măcinat
Scurge năutul şi clăteşte-l sub jet de apă rece, după care îl pui în vasul robotului şi adaugi usturoiul, ceapa şi pătrunjelul. Adăugă apoi şi condimentele, făina şi bicarbonatul şi mixează până obţii o pastă. Această compoziţie se ţine la frigider în jur de o oră, după care formezi chifteluţe rotunde şi le prăjeşti câteva minute în ulei încins, în tigaie sau friteuză. După ce se rumenesc, scoate-le pe un prosop de hârtie.
Foto: Pexels