Sofia Vergara a fost diagnosticată cu cancer tiroidian la 28 de ani. Ce simptome are boala

1 sofia vergara jpg jpeg

Actriţa, care în prezent are 49 de ani, a vorbit despre diagnosticul dur pe care l-a primit la vârsta de 28 de ani: cancer de tiroidă. Sofia Vergara a urmat tratament de specialitate, iar în prezent, starea actriţei este bună.

Sofia Vergara a făcut această mărturisire în cadrul unui eveniment caritabil numit Stand Up to Cancer, unde mai multe vedete au fost invitate, pentru a mări vizibilitatea cauzei.

„La 28 de ani, în timpul unei vizite de rutină, medicul meu a simţit un nodul la gâtul meu. În urma analizelor mi s-a spus, în cele din urmă, că am cancer la tiroidă. Când eşti tânăr şi auzi cuvântul cancer, mintea ta se duce departe, dar am încercat să nu intru în panică şi să mă educ. Am citit fiecare carte şi am aflat tot ce am putut despre boală. Am avut norocul să-l prind devreme şi să am sprijinul medicilor mei şi, cel mai important, al familiei mele.”

Iniţial, vedeta nu a făcut public diagnosticul. Actriţa a urmat tratament chirurgical, prin care i s-a scos glanda, precum şi radioterapie, iar în prezent urmează tratament medicamentos zilnic.

Citeste si: Cum se tratează nodulii tiroidieni

Simptomele cancerului tiroidian

Cancerul tiroidian este destul de rar, alcătuind 1-2% din totalitatea tumorilor maligne. Nu sunt cunoscute pe deplin cauzele apariţiei bolii, însă există factori favorizanţi precum expunerea la radiaţiile ionizante, atât cele folosite în scop terapeutic, cât şi cele din cadrul unor accidente nucleare. De obicei, în stadiul iniţial, boala nu este însoţită de simptome. Pe măsură ce avansează, apar simptome precum: o umflătură nedureroasă în zona gâtului, dificultatea de a înghiţi sau de a respira, răguşeală. Trebuie să alarmeze un nodul care creşte într-un timp scurt, asociat cu mărirea nodulilor limfatici. La ecografie, nodulii tiroidieni suspecţi prezintă anumite caracteristici precum prezenţa microcalcificărilor şi marginile neregulate. Scintigrafia va arăta un nodul „rece” (nu captează iodul), diagnosticul fiind pus cu ajutorul puncţiei tiroidiene cu ac subţire.