Slăbeşte sănătos cu crudităţi!
Este recomandat să mănânci 5 porţii de legume în fiecare zi, deoarece acestea conţin antioxidanţi, vitamine şi minerale, precum şi fibre care stimulează digestia. În funcţie de cât de strictă este dieta, ea poate fi ţinută 2-4 săptămâni şi se pot pierde 5 kg. În plus, legume ajută la detoxificarea organismului.
Legumele verzi, ideale în salate
Castraveţii, ardeii şi dovleceii sunt legumele care nu trebuuie să lipsească din alimentaţia celor care doresc să slăbească. Au puţine calorii, dar sunt bogate în fibre care-ţi oferă o senzaţie de saţietate de lungă durată. La fel de recomandaţi sunt şi morcovii, 100 g având doar 41 de calorii. Pe lista alimentelor cu un conţinut energetic scăzut se află şi varza, cu 21 de calorii la 100 g.
Alimente de evitat
În timpul dietei renunţă la alimentele cu un conţinut glicemic ridicat. În această categorie intră şi unele legume, cum sunt cartofii şi porumbul. De asemenea, evită orezul, pastele făinoase, produsele de panificaţie din făină albă şi produsele lactate integrale sau cele cu multe grăsimi, un exemplu fiind caşcavalul. Un aliment cu un conţinut ridicat de calorii este uleiul, indiferent dacă este de măsline sau de floarea-soarelui. 1 lingură de ulei de măsline are în jur 130 de calorii, în timp de una de ulei de floarea-soarelui conţine aproximativ 150 de calorii.
Info
În loc de ulei, poţi folosi la salate zeamă de lămâie, zeamă de portocală, oţet, dar şi condimente, după gust: oregano, pătrunjel, mărar, busuioc sau chimen.
Citeşte şi: Dieta de 13 zile pentru schimbarea metabolismului
Exemplu de meniu
Ziua 1
Mic dejun:1 felie pâine integrală prăjită, 2 felii brânză degresată, 1 roşie, 1 castravete, 1 ceaşcă cafea neîndulcită
Gustare: 5-6 migdale crude
Prânz: 1 salată de crudităţi cu ton în suc propriu
Gustare: 2-3 pătrăţele de ciocolată neagră
Cină: 1 salată de varză cu zeamă de lămâie
Ziua 2
Mic dejun: 1 ou fiert, 1 ardei, 1 felie de pâine integrală prăjită,1 ceaşcă cafea neîndulcită
Gustare: 2 morcovi
Prânz: 150 g piept de pui pe grătar, 1 salată de roşii cu castraveţi, fără ulei
Gustare: 1 iaurt mic, degresat
Cină: 1 bol ciorbă de legume, fără paste făinoase
Ziua 3
Mic dejun: 1 bol fulgi de ovăz cu lapte sau iaurt degresat, 1 ceaşcă cafea fără zahăr
Gustare: 2-3 felii de sfeclă roşie
Prânz: 200 g salată grecească, fără ulei
Gustare: ½ ardei roşu cu 75 g brânză degresată de vaci
Cină: salată verde cu roşii şi castraveţi
Ziua 4
Mic dejun: 2 felii pâine integrală prăjită, 50 g brânză degresată, 1 ardei, 1 castravete, 1 ceaşcă cafea neîndulcită
Gustare: 2-3 pătrăţele ciocolată neagră
Prânz: 300 g peşte pe grătar sau la cuptor, 1 salată verde cu ceapă verde, castraveţi şi roşie, fără ulei
Gustare: 2 morcovi
Cină: 1 bol ciorbă de legume, fără paste făinoase
Ziua 5
Mic dejun: 1 salată de morcovi cu salată verde, castravete, şuncă de pui şi zeamă de lămâie, 1 felie pâine integrală prăjită, 1 ceaşcă cafea neîndulcită
Gustare: 5-6 migdale crude
Prânz: 1 pulpă de pui pe grătar sau la cuptor, salată de varză
Gustare:1 iaurt
Cină: 1 conservă mică de ton în suc propriu, 1 roşie, 2 linguri zeamă de lămâie
Ziua 6
Mic dejun: 1 bol de fulgi de ovăz cu iaurt sau lapte degresat, 1 ceaşcă cafea neîndulcită
Gustare: 2 morcovi
Prânz:1 salată bulgărească, fără ulei
Gustare: 6-7 mieji de nucă
Cină: salată de sfeclă roşie cu pătrunjel şi zeamă de lămâie
Ziua 7
Mic dejun: 2 ouă fierte, 1 felie de pâine prăjită integrală, 2 felii brânză degresată, 1 castravete, 1 ceaşcă de cafea neîndulcită
Gustare: 1 iaurt mic degresat
Prânz: 300 g peşte pe grătar, salată de crudităţi, fără ulei
Gustare: 2 morcovi
Cină: salată grecească, fără ulei
Sfatul specialistului
Dr. Doru Negru, medic primar diabet, boli de metabolism şi nutritive, Spitalul Sanador, Bucureşti
Salata nu este un fel de mâncare, este un adaos de fibre, vitamine şi minerale, în care se regăsesc şi glucide, proteine şi lipide. Dacă adăugăm în salatele de crudităţi şi bucăţele de brânză, şuncă slabă sau carne poate fi un fel de mâncare. Consumând crudităţi, avem mai multă energie şi ne întărim sistemul imunitar, scădem riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare şi a cancerului.