Sfatul specialistului ORL, Ana Maria Apostol: Este perioada virozelor, #staiacasa!Mituri despre COVID-19!

1 apostol ana maria 5500 jpg jpeg

Primăvara este o perioadă în care se răspândesc rapid virozele, iar în contextul pandemiei de COVID-19, presiunea asupra spitalelor devine uriaşă, de aceea medicii sfătuiesc pacienţii să se protejeze de toate aceste pericole şi să stea acasă.

Simptomele virozelor, induc panică în populaţie, în contextul COVID – 19,  iar medicii sunt depăşiţi de solicitarile de testare şi de panica instaurată.

Ana-Maria Apostol, medic specialist ORL, Medlife, explică faptul că în această perioadă suntfrecvente afecţiunile respiratorii: "Apar an de an viroze respiratorii, răceala banală data de Rhinovirusuri şi gripa data de virusul Parainfluenzae A sau B şi putem confunda uşor simptomele unei răceli banale cu cele ale infecţiei COVID-19". Ce are particular acest virus şi ce ar trebui să ştie oamenii pentru a depăşi panica, aflaţi din perspectiva medicului specialist ORL, Ana-Maria Apostol, dintr-un material de informare distribuit de Medlife în cadrul campaniei #izolatidarimpreuna, pentru Hotnews.ro

1. Este eronată informaţia că virusul COVID-19 supravieţuieşte doar în ţările unde temperaturile sunt sub 15 grade Celsius.

S-a constatat că acest virus este întins pe tot mapamondul, inclusiv în ţările calde, unde temperatura aerului este peste 27 grade Celsius. Deci, căldura nu îl va distruge şi nici faptul că ţinem hainele afară la soare.

2. Este eronată informaţia "dacă vom bea lichide fierbinţi, vom reuşi să distrugem virusul care deja a ajuns în corpul nostru sau dacă vom face băi fierbinţi".

Chiar dacă vom bea aceste lichide fierbinţi, temperatura corpului nostru se va menţine la 36,5-37 grade.

3. Este eronată informaţia "dacă vom lua multă vitamina C sau vom mânca mult usturoi acestea vor distruge coronavirusul existent deja în noi".

Acestea ajută într-adevăr să crească imunitatea corpului nostru (într-o măsură mică), dar în situaţia infectării cu acest virus sunt ineficiente din cauza agresivităţii foarte mari asupra noastra şi în special asupra plămânilor pe care o are infecţia COVID-19

4. Este eronată informaţia "dacă vom bea apa din 15 în 15 minute virusul se va duce în stomac şi acesta va fi distrus de sucul gastric".

Virusul odată ajuns la nivelul mucoasei respiratorii ( nazale si faringiene) va găsi un mediu propice să se multiplice şi va intra în fluxul sangvin prin care se va ”distribui” în tot organismul. El nu va sta la suprafaţa mucoasei ca atunci când bem apa să poată să alunece cu aceasta în jos spre stomac.

5. Este eronată informaţia "copii nu sunt „atinşi” de acest virus".

Cu acest virus ne putem infecta cu toţii, indiferent de vârstă, inclusiv copiii. Faptul că copiii nu au simptome aşa de severe precum adulţii şi mai ales cei în vârstă şi cei cu boli asociate, nu înseamnă că nu pot fi infectaţi şi chiar să transmită virusul mai departe.

6. Este eronată informaţia că se transmite virusul doar când avem simptome de boală (tuşim sau strănutam).

Putem transmite şi când aparent suntem sănătoşi, dar infectaţi cu COVID-19, transmitem prin vorbit, moment în care ies din gura noastră particule mici de salivă încărcate cu acest virus. De aceea se menţionează că trebuie să purtăm masca şi că trebuie să păstrăm distanţa între noi de minim 1,5 metri.

7. Este eronată informaţia că scanerele termice ar depista dacă avem infecţia COVID-19.

Acestea doar determină dacă avem temperatura corpului crescută, dacă avem febra. De ce se folosesc ca screening? Pentru că febra este un simptom important în infecţie, dar nu este definitorie pentru a ne sugera clar ca am fi infectaţi cu acest virus. Febra poate apare şi în alte infecţii virale sau bacteriene. De aceea, singurul lucru care ne pune diagnosticul clar este testul de detecţie a ARN- viral din sânge sau secreţiile nazale şi bronşice.

Cum să vorbim cu oamenii dezinformaţi. Ne puteţi da câteva sfaturi?

Ar trebui să le explicăm oamenilor că suntem într-o stare de urgenţă, suntem în plină pandemie cu COVID-19. Adică pe tot mapamondul circulă un virus respirator care se transmite prin aer şi prin atingerea suprafeţelor infectate cu acesta, virus care provoacă simptome gen răceală care pot atinge şi forme mai severe, inclusiv insuficienţă respiratorie chiar şi deces.

Acest virus respirator, spre deosebire de restul pe care le-am întâlnit până acum, este mult mai agresiv asupra noastră deoarece se poate transmite de la om la om chiar dacă aceştia nu au încă simptome specifice infectării. Adică pot transmite virusul fiind într-o stare asimptomatica şi prin urmare putem să îl transmitem fără să ne dăm seama. În toată lumea avem mulţi bolnavi şi decedaţi.

De aceea DSP, ISU si MAI au decis ca populaţia să stea izolată în casă, pentru a nu răspândi acest virus şi a limita îmbolnăvirea populaţiei României, pentru că unora această infecţie le poate fi fatală.

Prin urmare, sfatul meu este să urmăriţi avertizările şi indicaţiile acestor instituţii ale statului.

Ce afecţiuni din sfera ORL ale căror simptome pot fi confundate cu simptomele infecţiei cu noul coronavirus sunt frecvente în această perioadă?

În această perioadă, întâlnim an de an viroze respiratorii gen răceala banală data de Rhinovirusuri şi gripa dată de virusul Parainfluenzae A sau B. Acestea pot da febră uşoară în răceala banală sau o febră mai severă care să ţină mai mult de 3 zile, temperatura corpului depăşind 39 grade celsius cum întâlnim în gripă.

În aceste viroze ne întâlnim cu mialgii (dureri musculare), de asemenea cu rinoree ( nasul care curge) secreţii catarale, albicioase; dureri de gât. În aceste viroze putem întâlni frecvent şi tusea, cauzată mai ales de secreţiile din nas care vor curge prin spatele nasului în gât şi vor declanşa reflexul de tuse. Toate aceste simptome le întâlnim şi în infecţia COVID-19.

Toate aceste simptome le văd zi de zi în cabinet, în perioada noiembrie- martie, perioada în care virusurile au risc mare de infectare din cauza aerului rece din atmosferă. Deci, putem confunda uşor simptomele unei răceli banale cu cele ale infecţiei COVID-19.

Ce are particular acest virus este că se cantonează în plămâni unde poate face ravagii provocând insuficienţă respiratorie severă. Însă, când am ajuns în acest stadiu deja pacientul este infectat de câteva zile bune, zile în care a transmis virusul multor persoane cu care s-a întâlnit.