Semnele bolilor se citesc pe limbă

1 2 jpg jpeg

Atunci când limba este acoperită cu o suprafaţă albă şi vâscoasă, este posibil să ai o infecţie la nivelul ei, de tipul candidozei. Odată ce medicul ORL îţi va da un tratament cu antibiotice, problema se va rezolva în câteva zile, iar limba îşi va căpăta culoarea roz. Prea întunecată

Limba ta este prea închisă la culoare? Este posibil să mănânci ceva sau să iei anumite medicamente care o colorează. Fumătorii şi cei care beau foarte multă cafea au frecvent astfel de probleme. Dacă cureţi limba regulat (măcar atunci când te speli pe dinţi) ai toate şansele să revină la culoarea ei normală.

Chiar dacă sunt mici, ulceraţiile din gură pot fi foarte dureroase. Dacă ai predispoziţie genetică să faci astfel de afte sau ulceraţii, mai mult ca sigur că le vei face la fiecare răceală ori de fiecare dată când vei mânca fructe acide, alimente care nu au fost tocmai proaspete ori chiar atunci când îţi muşti limba. Atenţie, însă! În mod normal, băşicuţele ar trebui să dispară în maximum 10 zile. Orice ulceraţie care durează mai mult ar putea fi semn de cancer bucal.

Limba este acoperită cu papile, alcătuite din cheratină, aceeaşi substanţă din care sunt alcătuite şi firele de păr. De regulă, nu ar trebui să se observe, însă există situaţii în care acestea cresc, ceea ce îi dă limbii un aspect „păros”. Cauzele nu sunt pe deplin cunoscute, însă cel mai probabil ar putea fi vorba despre o infecţie sau despre un tratament cu antibiotice care nu-ţi prieşte.

Există situaţii în care papilele de pe suprafaţa limbii (inclusiv cele gustative) îşi măresc dimensiunea, devin roşii şi dureroase. La fel ca în cazul ulceraţiilor, atâta timp cât limba îţi revine la normal în câteva zile, nu este cazul să te îngrijorezi. Dar dacă papilele devin din roşii, albe sau violacee, mergi de urgenţă la medic. Poate fi vorba chiar de un cancer bucal.