Şcolile din mediul rural pot beneficia de Programul „Şcoala din valiză”. Ce paşi trebuie parcurşi

1 kv prezentare program 1 jpg jpeg

Fundaţia Vodafone România şi Fundaţia World Vision România anunţă deschiderea apelului de înscrieri destinat şcolilor din mediul rural pentru programul „Şcoala din valiză”. Şcolile interesate sunt invitate să aplice până la data de 28 iunie pe https://www.scoaladinvaliza.ro/apel/. Din numărul total de aplicaţii vor fi selectate 35 de şcoli.

Pentru înscrierea în program pot să aplice doar şcoli care se află în zona rurală şi ale căror cadre didactice pot  să predea minimum două lecţii digitale pe săptămână. Mai multe despre criteriile de eligibilitate şi despre responsabilităţile aplicantului sunt disponibile pe  https://www.scoaladinvaliza.ro/apel/wp-content/uploads/Ghidul-solicitantului-SDV-2020-2021.pdf

Programul „Şcoala din valiză” are ca scop dezvoltarea competenţelor de utilizare a tehnologiei de către elevii şi profesorii din mediul rural. În prezent, la aproximativ un an de la lansarea în şcoli, programul este operaţional în 22 de unităţi de învăţământ din 11 judeţe, având peste 11.000 de beneficiari, dintre care 6.000 sunt beneficiari direcţi (profesori şi elevi).

Programul are trei componente principale. Prima este dotarea şcolilor cu infrastructură hardware mobilă, oferită gratuit acolo unde aceasta este fie absentă, fie deficitară. Echipamentele sunt dezvoltate pe baza conceptului „Instant Classroom” şi constau într-un kit, sub formă de valiză, care conţine un laptop pentru profesor şi 30 de tablete pentru elevi.

A doua componentă a programului este formarea competenţelor digitale ale profesorilor, cu aplicabilitate directă în activitatea de la clasă. „Şcoala din valiză” răspunde, astfel, unei probleme de ordin sistemic a învăţământului preuniversitar din România, respectiv deficitul de competenţe în ceea ce priveşte utilizarea tehnologiei în scopuri educaţionale.

A treia componentă este reprezentată de platforma www.scoaladinvaliza.ro şi resursele educaţionale disponibile prin intermediul acesteia, respectiv lecţii digitale create de profesori, accesibile pentru elevi atât de la clasă, cât şi acasă.